Debaľcevo je úplne pod kontrolou povstalcov, boje neustali

Z Debaľceva odišlo 90 percent ukrajinských vojakov, mesto je plne pod kontrolou separatistov. Oznámil to vo štvrtok v Kyjeve hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie Anatolij Stelmach.

19.02.2015 10:10 , aktualizované: 19:06
Ukrajina, Debaľcevo, tank, armáda, vojak,... Foto: ,
Ukrajinské jednotky odišli z Debaľceva.
debata (517)

Paľba v okolí Debaľceva ale neustala a povstalci v noci obsadili ďalšie tri okolité obce. Podľa separatistov armáda ostreľuje Doneck, podľa Kyjeva vzbúrenci sústreďujú sily pri Mariupole. Povstaleckí velitelia tvrdia, že tento dôležitý prístav na brehoch Azovského mora ovládnu do dvoch týždňov.

Ukrajinská armáda v stredu v Debaľceve utrpela ťažkú ​​porážku a pod tlakom povstaleckých oddielov musela dôležitú dopravnú križovatku vypratať. Informácie o obetiach sa rôznia, vzbúrenci počítajú ukrajinské straty na tisíce, Kyjev hovorí o desiatkach mŕtvych. Vzbúrenci zriadili v Debaľceve vojenské veliteľstvo a mŕtvych vyvážajú za hranice do ruského Rostova, píše agentúra Unian.

Prečítajte si komentár Mariána Repu Baníci a traktoristi.

Debaľcevské nádražie, strategicky významná železničná križovatka medzi Doneckom a Luhanskom, je zrovnané so zemou. Povstalecké zdroje uviedli, že niekdajšia stanica pripomína mesačnú krajinu, priestor je pokrytý krátermi po raketách a delostreleckých granátoch.

Armádne velenie žne kritiku

V ukrajinských médiách sa vo štvrtok objavila kritika kyjevského vojenského velenia, ktorého chyby údajne debaľcevský ústup vyvolali. „Prvým krokom vrchného veliteľa Petra Porošenka musí byť odvolanie (náčelníka generálneho štábu Viktora) Muženka a jeho kamarátov,“ napísal vo štvrtok na Facebooku ukrajinský poslanec Viktor Baloha.

Ukrajinské jednotky odišli z Debaľceva.
Ukrajinská armáda pred Artemivskom.
+3Ukrajinskí vojaci opúšťajú Debaľcevo.

Koordinátor ukrajinských dobrovoľníckych oddielov Vitalij Dejneha na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že to bol práve Muženko, kto blokoval skorý ústup vládnych jednotiek z Debaľceva.

Povstalci oznámili, že južne od Debalceve v noci na štvrtok ukrajinská armáda stratila ďalších 40 mužov. Separatistické jednotky podľa hovorcu povstaleckého ministerstva obrany Eduarda Basurina obsadili v okolí mesta obce Hostra Mohyla, Savelivka a Bulavyne. Armáda údajne v noci dvanásťkrát porušila prímerie, čo podľa Basurina vyvolalo náležitú odpoveď povstaleckých zbraní.

Donecká radnica oznámila, že armádne jednotky po dlhšej dobe obnovili ostreľovanie mesta. Šesť delostreleckých granátov vraj dopadlo do dvoch obytných štvrtí a rozborilo niekoľko domov. Útok, ktorý velenie ukrajinskej armády poprelo, sa podľa povstalcov zaobišiel bez obetí.

Armádny hovorca Andrij Lysenko na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámil, že povstalci sústredili značnú palebnú silu pri Novoazovsku, meste vzdialenom asi 40 kilometrov od prístavu Mariupoľ. K útoku na pozície vládnych jednotiek sa vzbúrenci zatiaľ neodhodlali, správy ukrajinských médií o ostreľovanie Mariupoľu z mora Lysenko nepotvrdil.

„Dobytie Mariupoľa je záležitosť doslova dvoch týždňov,“ tvrdia velitelia separatistov podľa ruského internetového denníka Gazeta.ru. Ukrajinská armáda je podľa separatistov demoralizovaná po ťažkých stratách a prehre v Debaľceve, kde len tankov vraj povstalci ukoristili okolo 90. V Mariupoľe vraj separatistov podporuje drvivá väčšina miestnych obyvateľov. Ukrajinskí provládni dobrovoľníci naopak tvrdia, že sú síce pod paľbou z povstaleckých mínometov a tankov, ale obkľúčenie ani pád najväčšieho Azovského prístavu bezprostredne nehrozí.

Povstalci vraj pokračujú v sťahovaní ťažkých zbraní

Vzbúrenci údajne pokračujú v sťahovaní ťažkej vojenskej techniky z bojovej línie, ako to nepriateľským stranám určili mierové dohody z minulého týždňa. Podľa Basurina sa z frontu odsunulo ďalších 20 kusov ťažkej výzbroje. Ďalšie zbrane vyvezú v nadväznosti na dodržiavanie prímeria.

V miestach, kde sa nebojuje, sa ťažké zbrane stiahnu v priebehu troch až štyroch dní, uviedol Basurin. Za priaznivých okolností tak vraj separatisti môžu z frontu odsunúť ťažkú ​​výzbroj dokonca skôr než za 14 dní, ako im to ukladajú minské dohody. „Akonáhle to umožní situácia, budú zbrane odsunuté aj z Debaľceva,“ povedal Basurin ruskej televízii Rossija 24.

OBSE: Odsun ťažkých zbraní z Donbasu neregistrujeme

Európski pozorovatelia na východe Ukrajiny neregistrujú sťahovanie ťažkej výzbroje, iba jej premiestňovanie. Na tlačovej konferencii v Kyjeve to vo štvrtok vyhlásil zástupca pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) Michael Bociurkiw.

„V minských dohodách z vlaňajšieho septembra a tohtoročného februára je kľúčovým bodom odsun ťažkej bojovej techniky z línie frontu. Zatiaľ sme nič také nezaznamenali. Sledujeme situáciu a zisťujeme, že sa zbrane len premiestňujú, od frontovej línie sa nesťahujú,“ vyhlásil Bociurkiw.

Odsun ťažkej bojovej techniky v súlade s podmienkami minských mierových dohôd v minulých dňoch ohlásil Doneck i Luhansk. Podľa doneckých povstalcov bude do troch či štyroch dní výzbroj stiahnutá zo všetkých úsekov frontu, kde sa nebojuje. Zbrane vraj môžu byť vyvedené z frontu skôr, než obom bojujúcim stranám ukladá dvojtýždňový časový plán zakotvený v minských dohodách.

Ukrajinská armáda začiatok odsunu zbraní podmienila dodržiavaním prímeria. Kyjevské velenie dalo zároveň na vedomie, že zbrane bude z frontu vyvážať len súbežne s povstalcami.

Povstalci ponúkajú výmenu zajatcov z Debaľceva a pozývajú misiu OBSE

Doneckí povstalci vo štvrtok navrhli Kyjevu výmenu bojovníkov zajatých v Debaľceve na východe Ukrajiny. Oznámil to vyjednávač separatistickej „ľudovej republiky“ Denis Pušilin. Podľa správ z mesta, ktoré vo štvrtok dobyli povstalecké jednotky, sú v zajatí desiatky, ak nie stovky ľudí. Výmena by sa podľa Pušilina mala uskutočniť podľa pravidla „všetci za všetkých“, dohodnutého minulý týždeň na summite v bieloruskom Minsku.

Ukrajinské jednotky opúšťajú okolie Debaľceva. Foto: SITA/AP, Vadim Ghirda
Ukrajina, Debaľcevo, tank, armáda, vojak, vojaci, streľba, zbrane, zbraň, Ukrajinské jednotky opúšťajú okolie Debaľceva.

Povstalci tiež oznámili, že sú v Debaľceve ochotní zaistiť bezpečnosť pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Opakované žiadosti pozorovateľov o prístup do mesta v minulých dňoch odmietali s vysvetlením, že Debaľcevo nie je vzhľadom na prebiehajúce boje bezpečné.

„Po stabilizácii situácie v Debaľceve a okolí je Donecká ľudová republika pripravená zaistiť bezpečnosť misie OBSE vo všetkých oblastiach regiónu,“ citovala Pušilina povstalecká agentúra DAN.

Pokiaľ ide o výmenu zajatcov, je vraj separatistické velenie ochotné nadviazať priamy dialóg s ukrajinskou stranou. Podmienkou podľa Pušilina je účasť vyjednávača Viktora Medvedčuka v ukrajinskej delegácii.

Medvedčuk, ktorý je šéfom proruského ukrajinského hnutia Ukrajinská voľba, je považovaný za blízkeho spojenca šéfa Kremľa Vladimira Putina. Aby uľahčil mierové rokovania so separatistami, zaradil ukrajinský prezident Petro Porošenko od konca minulého roka Medvedčuka do delegácie ukrajinských vyjednávačov.

Európski štátnici znovu žiadajú dodržiavanie minských dohôd

Prezidenti Francúzska, Ukrajiny a Ruska a nemecká kancelárka sa vo štvrtok v telefonickom rozhovore zhodli na potrebe nového podnetu na rešpektovanie mierových dohôd pre východ Ukrajiny, na ktorých sa minulý týždeň dohodli v bieloruskej metropole Minsk. O telefonickom rozhovore Angely Merkelovej, Françoisa Hollanda, Petra Porošenka a Vladimira Putina informovala francúzska prezidentská kancelária.

Alexander Lukašenko, Vladimir Putin, Angela... Foto: SITA/AP, Alexander Zemlianichenko
Ukrajina, Bielorusko, Minsk, Putin, Porošenko, Merkelová, Hollande, Alexander Lukašenko, Vladimir Putin, Angela Merkelová, Francois Hollande a Petro Porošenko v Minsku.

Počas telefonátu, ktorý sa mal pôvodne uskutočniť už v stredu, štvorica štátnikov odsúdila porušovanie pokoja zbraní, ku ktorému došlo v minulých dňoch. Balík opatrení dohodnutých v bieloruskej metropole by podľa nich mal byť dodržiavaný „prísne a v plnom rozsahu“.

Bojujúce strany by sa mali stretnúť so zástupcami Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe a „urýchlene minské dohody presadiť,“ uviedla francúzska prezidentská kancelária. Ministri zahraničia Nemecka, Francúzska, Ukrajiny a Ruska prerokujú detaily plánu ešte vo štvrtok.

Podľa informácie ukrajinskej prezidentskej kancelárie Porošenko v telefonickom rozhovore svojich partnerov upozornil, že nemožno predstierať, že by „udalosti v Debaľceve“ boli v súlade s mierovými dohodami dohovorenými v Minsku. Žiadal tiež, aby sa vypracovali záruky, že sa podobná situácia nebude opakovať.

Porošenko takisto požadoval oslobodenie všetkých zajatých ukrajinských vojakov, vrátane tých, ktorí padli do zajatia v bojoch o Debaľcevo. Podľa informácie hovorcu nemeckej vlády Putin v telefonickej besede súhlasil, že v tomto smere využije svoj vplyv na donbaských separatistov.

517 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí ozbrojenci #paľba #Debaľcevo