Blondína chce byť hlavou Poľska a volať Putinovi

Magdaléna Ogóreková, pekná tvár bez politických skúseností, sa rozhodla vybudovať nové Poľsko. Atraktívnu blondínu, ktorej priezvisko znamená v preklade uhorka, si za prezidentskú kandidátku vybral niekdajší vládny Zväz demokratickej ľavice. Svojím potenciálnym voličom - mladým Poliakom a baníkom z rodného Sliezska sa prihovára s nacvičeným úsmevom na tvári. Konfrontovať s médiami sa dosiaľ neodvážila.

19.02.2015 13:00
debata (70)
Magdaléna Ogóreková odštartovala kampaň pred... Foto: SITA/AP
Ogóreková, Poľsko, kampaň, kandidátka, voľby Magdaléna Ogóreková odštartovala kampaň pred májovými poľskými prezidentskými voľbami.

Novému objavu postkomunistov, ktorí majú svoj zenit už dávnejšie za sebou, patrí v čerstvom prieskume agentúry Millward Brown medzi uchádzačmi o kreslo hlavy štátu tretia priečka. Ogóreková sa zaradila hneď za prezidenta Bronisława Komorowského a jeho hlavného vyzývateľa Andrzeja Dudu.

Pravda, ich náskok je obrovský. Kým Komorowski, ktorý vzišiel z vládnej Občianskej platformy, môže pred voľbami vypísanými na druhú májovú nedeľu rátať s podporou bezmála polovice voličov a Dudu, kandidáta hlavnej opozičnej strany Právo a spravodlivosť, sa chystá voliť takmer každý štvrtý opýtaný, Ogóreková sa môže tešiť z podpory iba siedmich percent Poliakov.

Keďže tridsaťšesťročná vyštudovaná historička zatiaľ v povedomí poľskej verejnosti príliš nerezonuje, predpokladá sa, že jej úloha spočíva predovšetkým v popularizácii Zväzu demokratickej ľavice pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

Staré tváre z vedenia strany sa tak rozhodli staviť na neopozeranú mladú ženu a vzbudiť pozornosť unavených voličov tradične polarizovaných medzi liberálnejšou Občianskou platformou a konzervatívnym Právom a spravodlivosťou.

Bez rodokmeňa

Na slávnostnom otvorení jej kampane, ktoré sa odohralo minulý víkend, nezabudla Ogóreková spomenúť svoj pôvod z obyčajných pomerov. Negatívne reakcie na kandidatúru pripísala neochote politickej elity vpustiť medzi seba niekoho „bez rodokmeňa“. Snaží sa osloviť mladých ľudí, pracujúcich čoraz častejšie bez pracovných zmlúv, večných stážistov, podnikateľov a tiež ľudí, ktorí platia dane, no zároveň nečerpajú sociálne výhody.

Bývala moderátorka, príležitostná herečka a autorka knihy o poľských templároch popri vizáži na svojej veľkej premiére zaujala najviac slovami o tom, ako by riešila krízu na Ukrajine: „Neváhala by som odpovedať na správy od Vladimíra Putina, zodvihla by som slúchadlo a zavolala mu. Rusko je a bude naším susedom.“

Jej dôraz na význam komunikácie a normalizácie vzťahov medzi Varšavou a Moskvou vyvolal kladné ohlasy v ruskej tlači. U domáceho publika, v prostredí všadeprítomnej poľskej antipatie k Rusku vyostrenej jeho podielom na destabilizácii Ukrajiny, však veľmi nezabodovala.

Prezident Komorowski svoju pôvabnú vyzývateľku nepriamo obvinil z naivity. „Ak si niekto myslí, že od telefonátu prezidentovi Putinovi závisí mier v Európe, tak je trocha mimo reality,“ povedal v pondelňajšom televíznom programe Bodka nad i.

Pekná tvár nestačí

Poľský expert na politické PR Wojciech Jabłoński vidí za pokusom vyrobiť z Ogórekovej novú atraktívnu tvár starej upadajúcej strany rafinovanú marketingovú metódu. „Tak ako sa kedysi robili fotografie s Lechom Walęsom, čo znamenalo víťazstvo, teraz sa robia fotky s pani Ogórekovou. Ale za fotkou s pani Ogórekovou sa skrýva len fotka s pani Ogórekovou a nič viac“, dodal Jabloński v narážke na to, že pôvabnej prezidentskej kandidátke chýba autorita a charizma niekdajšieho vodcu Solidarity a prvého postkomunistického prezidenta Poľska.

Podľa poľského Newsweeku slávnostné ohlásenie kandidatúry Ogórekovej iba potvrdzuje kompletný rozklad Zväzu demokratickej ľavice. „Ani pekná tvár nezachráni jej hnijúce vnútro,“ poznamenal magazín nemilosrdne.

Magdaléna Ogóreková za sebou nemá bohatú politickú kariéru, a to napriek tomu, že jej efektne vyzerajúci profesijný životopis naznačuje niečo iné. Spomína v ňom svoje skúsenosti z práce v prezidentskej kancelárii, na úrade predsedu vlády i v Poľskej národnej banke. Keď si novinári jej doterajšiu kariéru preverovali, zistili, že išlo väčšinou o krátke študentské stáže.

Médiá pri pitvaní súkromia atraktívnej kandidátky objavili aj ďalšie jej slabé miesto. Proti jej manželovi Piotrovi Mochnaczewskému začala v januári konať prokuratúra. Ogórekovej muž čelí žalobe pre prisvojenie majetku zo strany súkromnej univerzity, kde pôsobil.

Za najväčšiu prekážku Ogórekovej na ceste do Belwederského paláca však poľskí komentátori a politológovia považujú samotnú Ogórekovú. Neprenikla dostatočne do povedomia verejnosti, pretože neodpovedá na otázky novinárov. Aj po skončení víkendového slávnostného štartu svojej kampane sa z pódia stiahla do zákulisia bez toho, aby zástupcom médií dala priestor na reakcie.

70 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #prezidentské voľby #Magdaléna Ogóreková #Zväz demokratickej ľavice