Britské stíhačky opäť vzlietli k ruským bombardérom

Britská vláda vo štvrtok informovala o ďalšom prípade, keď armáda vyslala stíhačky k ruským bombardérom, ktoré sa priblížili k vzdušnému priestoru krajiny.

19.02.2015 13:43
debata (137)

Podľa vyhlásenia ministerstva obrany sa zásah uskutočnil v stredu večer po tom, ako pri južnom pobreží Anglicka zaznamenali prítomnosť dvoch „medveďov“, čo je kódové označenie používané silami NATO pre lietadlá Tupolev Tu-95. Od januára pritom ide už o druhú takúto udalosť a predpokladá sa, že prispeje k ďalšiemu zhoršeniu už aj tak narušených vzťahov medzi Londýnom a Moskvou. Pri januárovom prelete ruských bombardérov ponad Lamanšský prieliv museli Briti odkloniť civilné lietadlo, na čo požadovali vysvetlenie od ruského veľvyslanca v Londýne.

„Ruské lietadlá boli eskortované RAF (Kráľovskými vzdušnými silami), pokým neopustili oblasť záujmu Spojeného kráľovstva. Ruské vojenské lietadlá ani raz nevnikli do zvrchovaného vzdušného priestoru Spojeného kráľovstva,“ uviedlo ministerstvo obrany k najnovšiemu incidentu. Podobné prípady sú v krajinách NATO častejšie od minuloročného nárastu napätia vo vzťahoch s Ruskom pre krízu na Ukrajine.

Britský minister: Putin predstavuje hrozbu aj pre pobaltské krajiny

Britský minister obrany Michael Fallon vo štvrtok vyhlásil, že ruský prezident Vladimir Putin predstavuje „skutočnú a aktuálnu hrozbu“ pre pobaltské štáty. Fallon je presvedčený, že „existuje skutočná a aktuálna hrozba“, že Rusko zopakuje v Pobaltí taktiku, akú použilo na destabilizáciu Ukrajiny. „Mám obavy z Putina a jeho nátlaku na Pobaltie. NATO musí byť pripravené na agresiu Ruska. NATO sa pripravuje,“ vyhlásil minister. Británia už oznámila, že vyšle štyri stíhačky typu Typhoon, ktoré budú súčasťou misie NATO na ochranu pobaltského vzdušného priestoru.

Podobne ako Fallon sa vo štvrtok vyjadril aj litovský minister zahraničia Linas Linkevičius. Rusko podľa neho predstavuje hrozbu nielen pre Pobaltie, ale napríklad aj pre Moldavsko. „Rusko sa správa agresívne,“ povedal v rozhovore pre BBC. Severoatlantická aliancia musí byť podľa Linkevičiusa pripravená reagovať na tieto nové hrozby. „Ak nebudeme adekvátne reagovať na to, čo sa deje na Ukrajine, bude to veľkým impulzom pre Rusko, aby podnecovalo situáciu niekde inde, a potom budeme čeliť väčšiemu problému,“ vyhlásil.

137 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #stíhačky