Militanti z Islamského štátu vstúpili do Turecka

Militanti z Islamského štátu (IŠ) vstúpili do Turecka a plánujú útoky na diplomatické misie v Ankare a Istanbule, uviedli vo štvrtok turecké noviny Hürriyet s odvolaním sa na správu z ústredia tureckej tajnej služby (MIT).

19.02.2015 21:59
debata (6)

V publikovanej správe sa uvádza, že niektorí militanti vrátane vrchných veliteľov, ktorí útoky plánujú, vstúpili do Turecka a v krajine sa bezpečne ukrývajú. Ich presný počet pri tom nie je zrejmý .„Militanti, ktorí sú expertmi v samovražedných a bombových atentátoch, už plánujú útoky v Istanbule a Ankare proti misiám koaličných jednotiek, ktoré s nim bojujú v Sýrii,“ uvádza správa, ktorú turecká polícia odmietla komentovať. MIT sa k nej zatiaľ nevyjadrila.

Turecko zažilo tento rok niekoľko bombových útokov. Posledný z nich sa odohral minulý piatok pri meste Suruç v provincii Şanliurfa pri turecko-sýrskej hranici, kde bomba ukrytá pod autom explodovala neďaleko kontrolnej policajnej stanice. K útoku sa nik nepriznal, avšak vzdialenosť od Sýrie naznačuje istú spojitosť. Provincia Şanliurfa spravuje 100 kilometrov dlhú uzavretú armádnu zónu severne od dvoch sýrskych miest v súčasnosti ovládaných IŠ.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Islamský štát