Donbaskí povstalci plánujú vyvážať čierne uhlie cez ruský prístav Taganrog

Doneckí separatisti chcú vyvážať čierne uhlie do severnej Afriky, na Blízky východ a do Iránu. Povstaleckej agentúre DAN to povedal Jevgenij Lavrenkov, ktorý je v aparáte šéfa doneckých vzbúrencov Alexandra Zacharčenka zodpovedný za strategický rozvoj.

20.02.2015 11:53
Ukrajina, povstalci Foto: ,
Proruskí separatisti už majú plán, ako z východu Ukrajiny vyvážať čierne uhlie. Odberateľov chcú hľadať v Iráne i na severe Afriky.
debata (41)

Uhlie chcú vyvážať cez ruský prístav Taganrog, ktorý je vzdialený asi 50 kilometrov od úseku hranice s Ukrajinou.

Jevgenija Samochinová, ministerka hospodárstva povstaleckej vlády, vo štvrtok podľa Lavrenkova rokovala o vývoze donbaského uhlia s iránskymi partnermi. „Aj oni sú vystavení embargu, takže s nimi ľahko nájdeme spoločnú reč,“ uviedla Samochinová s odkazom na protiiránske embargo, ktorým západné štáty reagovali na kontroverzný iránsky jadrový program.

V zónach východoukrajinského Donbasu, ktorý ovládajú separatisti, je mnoho veľkých uhoľných baní. Napriek tomu, že časť z nich je po bojoch zatopená alebo poškodená, separatisti sú vraj schopní zaistiť dostatočný objem pre vývoz nielen do Iránu, ale aj do štátov severnej Afriky alebo na Blízky východ.

Počas sovietskej éry sa v týchto krajinách podľa Lavrenkova vybudovali za pomoci ZSSR mnohé hute a elektrárne, ktoré sú technologicky pripravené na využívanie dobanského uhlia. Surovinu chcú povstalci vyvážať cez ruský prístav Taganrog vo východnom cípe Azovského mora. Ruské úrady tento projekt prijali s pochopením, dodal Lavrenkov.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #vývoz #Ukrajina #embargo #uhlie