Rýchly test na ebolu je schválený, môže to byť prielom v boji s chorobou

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) schválila prvý rýchly test na ebolu.

20.02.2015 11:56
debata

Diagnózu síce vraj dokáže určiť s menšou presnosťou, ale zato v priebehu iba 15 minút. Je údajne tiež jednoduchší na použitie a nevyžaduje na prevádzku elektrinu. WHO to považuje za možný prielom v boji s chorobou, ktorá si v západnej Afrike vyžiadala už viac než 9 300 obetí. O teste informoval hovorca WHO Tarik Jašarević.

Test vyvinula americká spoločnosť Corgenix Medical Corporation. Nový rýchlotest by mal byť aj výrazne lacnejší. Jeho distribúcia do postihnutých oblastí však vraj začne až zhruba za dva až tri týždne. Výrobca totiž potrebuje dokončiť cenovú kalkuláciu a musia sa tiež uskutočniť potrebné schvaľovacie úkony v rámci amerického Potravinového a liekového úradu (FDA).

Doterajšie laboratórne testy stoja približne 100 dolárov a trvajú až šesť hodín. Testovanie môže vykonávať len vyškolený personál, a preto zaberie určitý čas tiež preprava do špecializovaných laboratórií. Tých je v súčasnosti na území Libérie, Sierra Leone a Guiney, teda troch najpostihnutejších krajín, celkovo 12.

„Ustaraní pacienti a ich rodiny musia často čakať na výsledky niekoľko dní,“ posťažoval si predčasom zástupca WHO. „Stratený čas tiež znamená, že nakazení zostávajú vo svojich komunitách a nevedomky vírus prenášajú,“ dodal.

WHO v polovici novembra minulého roka vyšla vedcom a farmaceutickým firmám ústrety a zjednodušila požiadavky na vlastnosti vyvíjaných rýchlotestov.

Po januárovom poklese zaznamenala WHO vo februári opäť nárast počtu novo nakazených, a to predovšetkým v Guinei. Od decembra roku 2013 sa nakazilo viac ako 23 000 ľudí. Za hranicami troch najpostihnutejších krajín podľahlo ebole len 15 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #test #WHO #ebola