Špióni USA a Británie vraj prenikli do systémov výrobcu čipov

Americké a britské spravodajské služby nelegálne prenikli do počítačových systémov spoločnosti Gemalto, ktorá je významným výrobcom SIM kariet, a ukradli kľúče, ktoré sa používajú na zabezpečenie súkromnej komunikácie medzi mobilnými telefónmi.

20.02.2015 13:12
Edward Snowden Foto: ,
Edward Snowden
debata (6)

Napísal to americký server Intercept, ktorý sa odvolal na dokumenty od bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena.

Spoločnosť Gemalto sa zaoberá výrobou čipov do mobilných telefónov alebo kreditných kariet. Pôsobí v 85 krajinách a má viac ako 40 výrobných závodov.

Intercept tvrdí, že kybernetický útok vykonala spoločná jednotka operatívcov americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) a britskej tajnej služby GCHQ. Útok vraj obom agentúram umožnil tajne sledovať veľkú časť hlasovej a dátovej mobilnej komunikácie po celom svete bez súhlasu zahraničných vlád a telekomunikačných firiem.

Podrobnosti o hackerskom útoku obsahuje tajný dokument britskej GCHQ z roku 2010, píše sa v článku. Hovorkyňa GCHQ uviedla, že agentúra sa k záležitostiam týkajúcim sa spravodajskej aktivity nevyjadruje. NSA sa zatiaľ nepodarilo zastihnúť, napísal Reuters.

Medzi zákazníkov Gemalto patria na príklad veľkí mobilní operátori Verizon, T-Mobile, AT&T a približne 450 poskytovateľov bezdrôtových sietí po celom svete. Francúzsko-holandská firma podľa agentúry Reuters uviedla, že sa bude článkom ďalej zaoberať.

„Z toho, čo sme zatiaľ zistili, cieľom nebol Gemalto, bol to pokus rozhodiť čo najširšiu možnú sieť s cieľom dostať sa k čo najviac mobilným telefónom,“ oznámila Reuters hovorkyňa Gemalto. Firma berie článok veľmi vážne a bude ho naďalej vyšetrovať.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #NSA #mobilní operátori #edward snowden #SIM #telekomunikácie #hackerský útok