Vo východnej Líbyi zahynulo pri atentátoch vyše 45 ľudí

Pri atentátoch na východe Líbye v piatok prišlo o život vyše 45 ľudí. Televíznej stanici Al-Arabíja to povedal predseda líbyjského parlamentu Akila Sálih Ísá, ktorý tiež ohlásil sedemdňový smútok za mŕtvych.

20.02.2015 14:25 , aktualizované: 22:51
debata (5)

Podľa prvých správ išlo o samovražednú akciu, pri ktorej útočníci použili tri automobily. Dejiskom útoku je Al-Kubba ležiaca medzi mestami Darná a Bajdá. Atentátnici zaútočili na tamojšiu benzínovú pumpu a policajné veliteľstvo.

Vo východnej Líbyi pôsobia okrem miestnych milícií tiež radikáli hlásiaci sa k organizácii Islamský štát. Práve na ich pozície a objekty mierili v pondelok egyptské lietadlá, ktoré Káhira vyslala v odvete za zavraždenie egyptských koptov.

Podľa Ísu boli zrejme piatkové atentáty reakciou na egyptské bombardovanie pozície IS v dárnych. „Domnievam sa, že táto operácia bola odvetou za to, čo sa stalo v Darne,“ povedal.

Medzinárodne uznávaný líbyjský parlament sídli rovnako ako vláda vo východolíbyjskom Tobrúku, pretože pôvodný parlament a kabinet odmietli po minuloročných voľbách odstúpiť a sídlo majú v Tripolise.

Odhaduje sa, že IS má v Líbyi k dispozícii až 800 ľudí, ktorí tam tiež dostávajú výcvik.

Organizácia tento týždeň pohrozila, že sa Líbya stane východiskovým bodom pre útoky v južnej Európe, kam Islamský štát vyšle svojich ľudí na lodiach s imigrantmi. Niektoré krajiny začali hovoriť o možnej intervencii a IS na to zareagoval hrozbou najmä Taliansku.

„Ak pošlete do Líbye armádu, potom vám my pošleme 500-tisíc imigrantov,“ napísal o údajnej hrozbe taliansky denník Il Messager. IS vraj je odhodlaný použiť imigrantov ako „psychologickú zbraň“ proti Európe a vyvolať tak chaos v Stredomorí.

Taliansko sa už aj tak stretáva so stovkami utečencov, ktorí smerujú zo severnej Afriky k jej brehom. Od minulého piatku musela pobrežná stráž na mori zachraňovať až 4-tisíc ľudí, čo prekonáva údaj za celý vlaňajší február.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Egypt #islamisti #útočníci #Islamský štát