Ukrajina žiada policajný kontingent EÚ, tá to zatiaľ odmieta

Ukrajina preferuje vyslanie policajných síl Európskej únie do Donbasu pred povolaním mierových jednotiek OSN. Európska komisia v piatok však takú myšlienku odmietla.

20.02.2015 14:41 , aktualizované: 17:45
Ukrajina, prezident, Petro Porošenko Foto: ,
O vyslanie mierových síl na východ Ukrajiny v minulých dňoch hovoril ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (28)

Stály zástupca Ukrajiny v OSN Jurij Serhejev vo štvrtok novinárom povedal, že Kyjev je presvedčený, že medzinárodná pozorovateľská a kontrolná misie môže prispieť k plneniu minských mierových dohôd a ku skutočnému zastaveniu paľby.

O vyslanie mierových síl na východ Ukrajiny v minulých dňoch hovoril ukrajinský prezident Petro Porošenko. Pozorovatelia OSN či EÚ by sa podľa ukrajinského plánu mali rozmiestniť jednak na bojovej línii oddeľujúcej armádu od povstaleckých oddielov, jednak aj na tej časti rusko-ukrajinskej hranice, ktorú Kyjev nekontroluje.

Povolanie policajných síl EÚ by podľa Serhejeva bolo rýchlejšie, pretože vyslanie mierových síl OSN môže vzhľadom na zložité vyjednávanie a komplikované financovanie trvať mesiace. „Preto sme sa priklonili k policajnému kontingentu, nie k mierovým silám OSN,“ povedal ukrajinský diplomat.

EK vracia pozornosť k plneniu minskej dohody

Európska komisia ukrajinský návrh odmietla. Únijný komisár pre susedskú politiku Johannes Hahn povedal, že dal Porošenkovi jasne najavo, že je potrebné sa koncentrovať na naplnenie minskej dohody.

„Privilegovaným cieľom musí byť, aby pozorovateľská misia OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe) mala možnosť splniť svojmu úlohy,“ vyhlásil Hahn podľa agentúry DPA. „Nechcem špekulovať o iných alternatívach,“ citovala ho agentúra APA.

Eurokomisár dodal, že v tomto ohľade zjavne nastal pokrok. „Domnievam sa, že sa tu v posledných hodinách veci zlepšili,“ poznamenal bez ďalších podrobností.

Ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin medzitým podľa DPA nepriamo požiadal o účasť nemeckých vojakov na možnej mierovej misii. „Som presvedčený, že Nemecko by malo prevziať väčšiu zodpovednosť za riešenie konfliktov v Európe,“ povedal Klimkin v rozhovore s nemeckým bulvárnym denníkom Bild.

Ukrajina sa pri OSN obáva ruského veta

Podľa kyjevských médií je dôvodom ukrajinského stanoviska najmä skutočnosť, že vyslanie mierových síl OSN by mala schváliť Bezpečnostná rada, kde má Rusko právo veta.

Český minister zahraničia Lubomír Zaorálek povedal, že Rusko v BR OSN žiadosť Kyjeva zablokuje, debata o tom je preto vraj zbytočná. „Pripadá mi, že sa bavíme o niečom, čo je trochu strata času,“ komentoval diskusiu o návrhu Kyjeva.

Serhejev konštatoval, že policajný kontingent EÚ by mal na Ukrajine pôsobiť pod záštitou OSN. „Takéto kombinované varianty už v minulosti existovali, napríklad v Afrike alebo bývalej Juhoslávii,“ povedal.

Podľa ukrajinských médií by misiu EÚ zaštítenú OSN Bezpečnostná rada schvaľovať nemusela. Serhejev povedal, že OBSE, ktorá je kontrolou prímeria v Donbase poverená, svoju misiu naplniť nedokáže.

Rusko s pozorovateľmi v Donbase nesúhlasí

Rusko sa proti vyslaniu nových pozorovateľov do Donbasu ostro stavia. Stály ruský zástupca v OSN Vitalij Čurkin vyhlásil, že cieľom Porošenkovho návrhu je „pochovať minské dohody,“ ktoré so žiadnym takýmto krokom nepočítajú.

Nemecký minister zahraničia Frank-Walter Steinmeier vidí možnosť vyslania nových mierových síl na Ukrajinu až v prípade, že bude zabezpečené pevné prímerie. S nasadením mierových síl by podľa neho museli súhlasiť obidve bojujúce strany, povedal agentúre DPA.

Kým sa tak stane, je podľa nemeckého ministra potrebné zabezpečiť bezpodmienečné plnenie funkcií misie OBSE.

Budúci utorok sa v Paríži uskutoční schôdzka ministrov zahraničných vecí Nemecka, Francúzska, Ruska a Ukrajiny, ktorí budú debatovať o dodržiavaní podmienok mierového dohovoru na východnej Ukrajine.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #OSN #veto #BR OSN #Kyjev #Ukrajina #Donbas #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko