USA a Turecko uzavreli dohodu o pomoci povstalcom v Sýrii

Turecko a USA vo štvrtok uzavreli dohodu o poskytovaní výcviku a výzbroje sýrskym povstalcom, ktorí vo svojej krajine bojujú proti militantno-extrémistickej skupine Islamský štát (IS).

20.02.2015 15:17
debata (4)

Podľa vyhlásenia hovorcu amerického veľvyslanectva v Ankare dokument podpísali veľvyslanec John Bass a námestník tureckého ministra obrany Feridun Sinirlioglu, žiadne ďalšie podrobnosti však neprezradil.

Turci začali rokovať s Američanmi o pakte tohto druhu už pred niekoľkými mesiacmi a Sinirlioglu, ktorého citovala štátna tlačová agentúra Anadolu, jeho podpis označil za „dôležitý krok“ v strategickom partnerstve medzi krajinami.

Turecká vláda tiež uviedla, že výcvik zabezpečovaný americkými a tureckými vojakmi sa môže začať už v marci na základni v meste Kirşehir a počas prvého roka sa do neho zapojí niekoľko stoviek sýrskych bojovníkov.

Turecko zdieľa so Sýriou vyše 900-kilometrovú hranicu a je tak rozhodujúcim článkom koalície proti IŠ na čele s USA i napriek nezhodám, keďže Turci na rozdiel od Američanov trvajú na tom, aby sa koalícia okrem IS zameriavala taktiež na sily režimu sýrskeho prezidenta Bašara Asada.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Çavuşoglu na utorňajšej tlačovej konferencii vyjadril očakávanie, že sýrsky povstalci po vycvičení v Turecku budú bojovať aj proti Asadovi. Turecko už dávnejšie začalo poskytovať výcvik kurdským milíciám zo severného Iraku, ktoré takisto bojujú proti IS.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Bašár al-Asad #Islamský štát