Austráliu zasiahli dve mohutné búrky, tisíce ľudí sú bez prúdu

Cez sever Austrálie sa v piatok prehnali dva mohutné cyklóny, ktoré prerušili dodávky elektriny pre tisíce ľudí, strhávali strechy domov, zrážali stromy a prinútili k evakuácii obyvateľov pobrežných oblastí. Podľa agentúry AP bol ale región ušetrený predpovedanej rozsiahlej kalamity a živel si s najväčšou pravdepodobnosťou nevyžiadal žiadnych mŕtvych ani zranených.

20.02.2015 16:00
Austrália, cyklón, búrka, hurikán, tajfún Foto: ,
Melanie Cobb odpratáva zničené veci po cyklóne.
debata (1)

Dvojica búrok, ktoré miestni obyvatelia prekrstili na „cyklónový sendvič“, udrela v rozmedzí niekoľkých hodín v oblastiach, ktoré sú od seba vzdialené asi 2 500 kilometrov.

Cyklón Lam postihol riedko osídlený pruh austrálskeho Severného územia, zatiaľ čo potenciálne nebezpečnejší cyklón Marcia s víchrom dosahujúcim v poryvoch až 285 kilometrov za hodinu zasiahol malé mestá pozdĺž východného pobrežia štátu Queensland.

Snímka NASA cyklónu nad Austráliou. Foto: SITA/AP
Austrália, cyklón, búrka, hurikán, tajfún Snímka NASA cyklónu nad Austráliou.

Napriek zúrivým vetrom a lejakom do piatkového popoludnia miestneho času neboli nahlásené žiadne zranenia a oba cyklóny pri postupe cez pevninu postupne slabli. „Sme veľmi vďační, že sme unikli tomu najhoršiemu, mohla to byť úplná katastrofa,“ povedala premiérka Queenslandu Annastacia Palaszczuková.

Asi 48-tisíc domovov sa v piatok ocitlo bez elektriny, bližšie neurčený počet domov bol poškodený a cesty boli zaplavené. Prvé správy o vplyve búrky sú „relatívne povzbudivé“, dodala Palaszczuková.

Melanie Cobb s rodinou vynáša z domu jej starej... Foto: Reuters, JASON REED
Austrália, cyklón, búrka, hurikán, tajfún Melanie Cobb s rodinou vynáša z domu jej starej mamy v meste Yeppoon zničené veci. Spúšť po sebe zanechal cyklón Marcia.

Meteorológovia pôvodne predpokladali, že Marcia bude pomerne slabým cyklónom, búrka ale vo štvrtok večer začala nebezpečne silnieť a dostala sa až do najvyššej, piatej kategórie.

Vážne problémy sa predvídali hlavne v meste Yeppoon a okolí, kde žije na 30-tisíc obyvateľov, ale živel nakoniec mesto minul.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #búrky #Austrália #cyklón