V programe švédskeho úradu práce vraj verbovali do radov IS

Švédska vláda sa v piatok rozhodla ukončiť program na pomoc prisťahovalcom pri hľadaní práce, ktorý údajne radikáli zneužívali na verbovanie bojovníkov pre organizáciu Islamský štát (IS).

20.02.2015 20:37
debata

S odvolaním sa na hovorcu Národného úradu práce Patrika Svenssona o tom informovala agentúra Reuters. V Sýrii a Iraku bojuje v radoch IS asi 20-tisíc cudzincov, z toho okolo 3 400 Európanov.

„Účastníci programu nás upozornili, že niektorí inštruktori sa ich pokúsili naverbovať do teroristických organizácií,“ uviedol Svensson. Vláda údajne postúpila túto informáciu aj švédskym tajným službám.

Na programe, ktorý vznikol už v roku 2010, sa zúčastnilo okolo 32-tisíc uchádzačov o zamestnanie. Jeho hlavným poslaním bolo znížiť vysokú nezamestnanosť v radoch novo prichádzajúcich imigrantov.

Rozhodnutie o zrušení koučinkového programe prišlo necelý týždeň po tom, čo dvadsaťdvaročný Dán palestínskeho pôvodu zaútočil v Kodani na kaviareň, v ktorej sa konala diskusia o slobode slova, a následne na synagógu. Zabil pritom dvoch ľudí. Prípad ďalej zvýšil obavy nielen škandinávskych krajín z možného teroristického útoku spáchaného miestnym občanom.

debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #islamisti #Švédsko #Islamský štát