Nový šéf Pentagonu Carter je na návšteve Afganistanu

Nový americký minister obrany Ash Carter v sobotu začal svoje pôsobenie na medzinárodnej scéne cestou do Afganistanu, kam priletel navštíviť amerických vojakov a veliteľa. Má sa stretnúť aj s afganskými predstaviteľmi a posúdiť s nimi, či nie sú americké plány na odsun príliš riskantné pre afganskú bezpečnosť.

21.02.2015 08:55
Ashtona Carter, Pentagon, USA, minister obrany Foto: ,
Ashton Carter
debata (2)

Rokovať má okrem iného aj s afganským prezidentom Ašrafom Gháním. Informovala o tom agentúra AP.

„V Afganistane sa usilujeme o trvalý úspech,“ povedal Carter novinárom, ktorí ho sprevádzajú na prvej zahraničnej ceste od utorkového nástupu na post šéfa Pentagonu.

Carter, ktorý je skúseným obranným stratégom, zatiaľ veľa neprezradil o tom, čo si myslí o súčasných trendoch a budúcich výhľadoch pre Afganistan. Uviedol len, že túto cestu využije na získanie informácií, ktoré mu umožnia sformulovať rady pre amerického prezidenta Baracka Obamu.

Za Obamovej vlády je Carter už štvrtým ministrom obrany; pôsobil už ako „číslo dva“ v hierarchii Pentagonu a je pokladaný za technokrata, nepríliš ostrieľaného na medzinárodnej scé­ne.

Afganské bezpečnostné sily sa značne zlepšili, ale krajina sa stále potýka s povstaleckou vojnou 13 rokov po tom, čo invázia vedená Spojenými štátmi zvrhla vládu radikálneho hnutia Taliban.

Mnoho Afgancov sa obáva, že Obama riskuje návrat násilností v irackom štýle, keď chce tento rok znížiť zvyšný počet asi 10-tisíc amerických vojakov na polovicu, a úplne ukončiť vojenskú misiu do konca roka 2016.

Americké sily ukončili svoju hlavnú bojovú misiu v decembri 2014. V malom počte ale vojaci v krajine zostali, aby ďalej pomáhali vo výcviku Afgancov a vykonávali protiteroristické údery proti extrémistickým skupinám.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #vojaci #USA #Pentagon #Americká armáda #Ašraf Ghaní #Ashton Carter