OSN zverejní mená podozrivých sýrskych vojnových zločincov

Vyšetrovatelia OSN zverejnia mená osôb podozrivých zo spáchania vojnových zločinov počas konfliktu v Sýrii. Podľa agentúry Reuters ide o radikálnu zmenu stratégie vyšetrovacej komisie na čele s Brazílčanom Paulom Pinheirom.

21.02.2015 10:00
debata (3)

Komisia podľa neho na zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva 17. marca zverejní niektoré alebo všetky mená ľudí zoznamov podozrivých vojnových zločincov.

Nezávislá vyšetrovacia komisia vypracovala štyri doteraz tajné zoznamy podozrivých, medzi ktorými sú vojenskí velitelia, šéfovia väzníc ako aj velitelia rôznych ozbrojených skupín.

Momentálne komisia pracuje už na piatom zozname.

„Za štyri roky intenzívneho monitorovania a spisovania tajných zoznamov páchateľov by nezverejnenie ich mien v tejto fáze vyšetrovania len posilnilo ich beztrestnosť, proti ktorej má táto komisia bojovať“ uviedli vyšetrovatelia v správe pre Radu OSN pre ľudské práva.

V správe vyšetrovatelia zdokumentovali porušovanie ľudských práv v Sýrii vrátane mučenia, sexuálnych zločinov, vraždy či využívania detských vojakov.

Vyšetrovatelia konštatovali, že sýrska vláda nie je schopná chrániť svojich občanov pred vážnym porušovaním ich ľudských práv, takže zodpovednosť teraz leží na medzinárodnom spoločenstve.

Komisia už viackrát vyzvala, aby sa situáciou v Sýrii zaoberal Medzinárodný trestný súd, Bezpečnostná rada OSN sa však pre odpor Ruska nevie na tejto veci dohodnúť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #vojnové zločiny