Šéf ukrajinskej diplomacie: Obrana Ukrajiny je obranou EÚ

Ukrajina potrebuje moderné obranné zbrane, aby udržala mier. V rozhovore s novinami Bild ukrajinský minister zahraničia Pavlo Klimkin opätovne vyzval na dodávky zbraní pre ukrajinskú armádu. Zároveň upozornil, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi nejde o Ukrajinu, ale o Európu, preto je obrana Ukrajiny aj obranou Európskej únie.

21.02.2015 11:10
Ukrajina, USA, John Kerry, Pavlo Klimkin, Foto: ,
John Kerry a Pavlo Klimkin.
debata (163)

„Debaľcevo je fackou do tváre EÚ,“ vyhlásil Klimkin o meste, ktoré ukrajinská armáda musela pod tlakom povstalcov vypratať. Tí na mesto zaútočili aj napriek dohodnutému prímeriu. Rebeli sa obhajovali tým, že obkľúčené mesto nie na frontovej línii, ale vnútri povstaleckého územia, preto sa ho podmienky pokoja zbraní netýkajú.

„Naša výzva, že Ukrajina potrebuje moderné obranné systémy, je naďalej aktuálna. Ochránili by životy našich vojakov a zastrašili teroristov pred ďalšími útokmi,“ povedal Klimkin. „Tie zbrane potrebujeme kvôli mieru, nie na vojnu,“ dodal s tým, že Kyjev nežiada o tanky či raketomety, ale o protitankové systémy, transportné vozidlá a šifrovacie komunikačné prístroje.

EÚ vyzbrojovanie ukrajinskej armády odmieta a tvrdí, že by to viedlo ešte k väčšiemu krviprelievaniu. Možnosť dodávok zbraní zatiaľ nevylúčili Spojené štáty. Americký prezident Barack Obama v tejto otázke ešte konečný verdikt neoznámil, rozhodnúť chce až podľa toho, či budú podmienky pokoja zbraní dodržiavané.

Klimkin tiež hovoril o tom, že Kyjev potrebuje záruky, že podmienky prímeria budú skutočne dodržiavané. To by vraj mohla zabezpečiť zahraničná mierová misia. Ukrajina by v tejto súvislosti uprednostnila policajnú misiu EÚ pred misiou OSN. Klimkin povedal, že Rusko už na Ukrajine svojich vojakov bez medzinárodného mandátu má a že nechápe, prečo sa Moskva stavia proti prípadnej medzinárodnej mierovej misii. Proti vyslaniu jednotiek sú v súčasnosti tiež únijní predstavitelia.

Situácia v Donbase sa po páde Debaľceva stabilizovala, naďalej je však napätá. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá na podmienky dodržiavania mieru dohliada, ohlásila niekoľko prípadov porušovania prímeria.

Povstalci v piatok oznámili, že boje sa prakticky skončili. Teraz separatisti oznámili, že ešte v sobotu sa v Luhansku uskutoční výmena zajatcov. Armáda a rebeli by si navzájom mali odovzdať 37 zajatých, uviedla ruská agentúra TASS.

163 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Európa #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí rebeli #Pavlo Klimkin #Debaľcevo