V Moskve demonštruje proti Majdanu asi 35-tisíc ľudí

Odhadom 35-tisíc ľudí sa v sobotu zišlo v Moskve na demonštrácii proti minuloročným udalostiam na kyjevskom námestí Nezávislosti, ktoré viedli k pádu proruského prezidenta Viktora Janukovyča a nástupu prozápadnej vlády. Informovala o tom agentúra TASS.

21.02.2015 11:43 , aktualizované: 15:35
Moskva, Rusko, Antimajdan, demonštrácia,... Foto: ,
Antimajdan v Moskve.
debata (992)

Podľa agentúry AP nie je možné policajné údaje nezávisle overiť. Protest v ruskej metropole sa koná v čase, keď si Kyjev pripomína zmenu režimu a krvavé udalosti z Majdanu, ako sa námestiu Nezávislosti hovorí, pri ktorých zahynula zhruba stovka ľudí.

Demonštráciu do Moskvy zvolala ruská odnož hnutia Antimajdan, ktoré na Ukrajine podporovalo niekdajšie proruské smerovanie krajiny.

"V Rusku nebude žiadny Majdan", hlásajú slogany...
Aktivisti z ruského hnutia Antimajdan.
+3Protest proti kyjevskému Majdanu v Rusku.

Poslanec ruskej Dumy, dolnej parlamentnej komory, Dmitrij Sablin, ktorý je jedným z predstaviteľov hnutia, povedal, že cieľom Antimajdanu je zabrániť tomu, aby v Rusku vypukla takzvaná farebná revolúcia. Takto sú v postkomunis­tických krajinách nazývané masové protivládne protesty obyvateľov, ktoré vedú k zmene režimov. Heslom sobotňajšej moskovskej demonštrácie je „Nezabudneme, neodpustíme“.

Medzi účastníkmi demonštrácie na Červenom námestí boli okrem iného motorkári, dôchodcovia, vojnoví veteráni, študentské organizácie a provládne skupiny. Dav niesol ruské vlajky a transparenty, na ktorých bola ukrajinská vláda označená ako fašistická. Podľa AP boli na transparentoch aj nápisy ako „Zdochne, Amerika!“

Organizátori dopredu úradom nahlásili, že očakávajú približne 10-tisíc účastníkov. Zároveň však upozornili, že ich počet by mohol byť oveľa vyšší. Podľa TASS sa v centre Moskvy tesne pred začiatkom akcie zišlo asi 20-tisíc ľudí.

Vznik ruského Antimajdanu bol ohlásený v polovici januára. Jeho súčasťou je napríklad motorkársky klub Noční vlci, s ktorým udržiava kontakt ruský prezident Vladimir Putin, alebo niekoľko poslancov vládnej strany Jednotné Rusko. Podporu na sobotnej demonštrácii vyslovila Antimajdanu zhruba stovka organizácií.

992 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #protest #Ukrajina #Majdan #kríza na Ukrajine #Antimajdan