Kerry: USA a ich spojenci chystajú nové protiruské sankcie

Spojené štáty a ich spojenci nebudú v ukrajinskom konflikte hrať podľa ruských pravidiel a teraz už chystajú nové sankcie, ktoré majú Moskvu potrestať za podkopávanie terajšieho medzinárodného mierového úsilia. Pri návšteve Londýna to v sobotu vyhlásil americký minister zahraničia John Kerry.

21.02.2015 12:15 , aktualizované: 15:07
John Kerry Foto: ,
Americký šéf diplomacie John Kerry.
debata (362)

„Rusko v posledných dňoch vykonalo absolútne nehanebné a cynické kroky,“ povedal Kerry na úvod svojho stretnutia s britským náprotivkom Philipom Hammondom. „Teraz rokujeme o ďalších sankciách, o ďalšom úsilí. Som presvedčený, že v nasledujúcich dňoch sa ukáže, že túto hru hrať nebudeme a že nebudeme súčasťou tohto mimoriadne zbabelého správania,“ dodal na adresu Ruska.

Rusko čelí kritike, že sa nesnaží prinútiť povstalcov dodržiavať dohodnuté prímerie. Kyjev tiež tvrdí, že Moskva naďalej posiela do Donbasu zbrane a posily. Kremeľ tieto obvinenia odmieta.

Od uplynulého víkendu platí na východnej Ukrajine nové prímerie, ktoré ale proruskí separatisti v meste Debaľcevo nerešpektovali, naopak, pokračovali v ťažkom ostreľovaní tamojších vojenských pozícií. Armáda sa nakoniec z mesta pod tlakom bojov stiahla.

Kerry rokuje v Londýne aj o Sýrii či Iraku

Okrem ukrajinského konfliktu sú na programe stretnutia tiež Sýria a Irak, nadchádzajúce voľby v Nigérii ako aj izraelsko-palestínska situácia, informoval nemenovaný americký predstaviteľ.

362 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sýria #Irak #john kerry #Ukrajina #Philip Hammond #protiruské sankcie