Charlie Hebdo pokračuje. Vydá prvé bežné číslo po útoku

Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo vydá budúci týždeň prvé bežné číslo od útoku na sídlo svojej redakcie, pri ktorom na začiatku januára zahynulo 12 ľudí vrátane pätice karikaturistov a šéfredaktora.

21.02.2015 17:21
Charlie Hebdo, Francúzsko, islamisti, Mohamed,... Foto:
Charlie Hebdo
debata (12)

Časopis, ktorého zobrazovanie proroka Mohameda vyvoláva silné protesty v moslimskom svete, by po vynútenej pauze mal podľa agentúry AFP od stredy opäť vychádzať ako týždenník.

Po vydaní špeciálneho čísla, ktoré vyšlo týždeň po atentátoch a miesto obvyklých niekoľkých tisíc kusov sa ho predalo na osem miliónov, si redakcia vzala čas na odpočinok, ktorý vraj jej členovia nutne potrebovali.

Niektorí údajne chceli tvoriť ihneď potom, čo mimoriadne vydanie zaznamenalo historický úspech a snažili sa udržať sa na jeho vlne. „Nakoniec sme našli kompromis, zhodli sme sa na dátume vydania a bolo jasné, že od tejto chvíle sa opäť vrátime k týždennej periodicite,“ povedal AFP šéfredaktor Gérard Biard.

O tom, čo bude na obálke nového čísla, sa podľa tradície rozhodne na pondelkovej porade. Téme radikálneho islamu sa podľa Biarda časopis, ktorého niektorí spolupracovníci čelia vyhrážkam zabitím, vyhýbať rozhodne nebude, vraj obzvlášť kvôli nedávnemu útoku radikálov v Kodani.

Nové číslo však bude obsahovať aj iné témy, vrátane Grécka či kauzy obvineného niekdajšieho šéfa Medzinárodného menového fondu Dominiqua Straussa-Kahna.

Rekordný osemmiliónový predaj sa zrejme opakovať nebude, avšak magazín, ktorý vlani čelil vážnym finančným problémom, má podľa AFP o najbližšiu budúcnosť postarané. Len počet jeho predplatiteľov sa z 10-tisíc pred atentátmi zdvihol na dvadsaťnásobok.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #islamisti #karikatúry #Charlie Hebdo #prorok Mohamed