Francúzsky premiér: Situácia v Líbyi je hrozbou pre Európu

Terorizmus predstavuje priamu hrozbu pre bezpečnosť Európy, najmä s ohľadom na situáciu v Líbyi, kde získava nová útočisko. Vyhlásil to v sobotu francúzsky premiér Manuel Valls na stretnutí lídrov európskych sociálnodemokratických strán v Madride.

21.02.2015 17:43
Sergej Stanišev, Bulharsko, Manuel Valls,... Foto: ,
Zľava Sergej Stanišev (líder bulharských socialistov), francúzsky premiér Manuel Valls a šéf europarlamentu Martin Schulz na stretnutí lídrov európskych sociálnodemokratických strán v Madride.
debata (57)

Európa by podľa neho mala na novú situáciu reagovať okrem iného zavedením účinnejších kontrol na vonkajších hraniciach schengenského priestoru.

„Chcel by som spomenúť otázku Líbye a priamu hrozbu pre našu bezpečnosť, ktorá vyrástla blízko pri našich hraniciach priamo pred našimi očami,“ vyhlásil podľa agentúry AFP Valls počas stretnutia, na ktorom sa okrem iných zúčastnil jeho taliansky náprotivok Matteo Renzi, švédsky premiér Stefan Löfven či šéfovia ľavicových strán zo Španielska alebo Portugalska.

Francúzsky premiér vyzval svojich európskych kolegov, aby na novú bezpečnostnú situáciu adekvátne zareagovali. Na programe dňa by podľa neho malo byť zavedenie efektívnych kontrol ľudí prichádzajúcich na územie schengenského priestoru či vytvorenie spoločnej databázy pasažierov lietadiel. Európski politici by podľa neho zároveň mali jasne dať najavo, že odmietajú „teroristické vydieranie“.

Radikáli hlásiaci sa k Islamskému štátu v posledných týždňoch vystupňovali svoju aktivitu v chaosom zmietanej Líbyi, kde len počas piatka pri samovražedných útokoch zahynulo až päť desiatok ľudí.

Francúzsko a Egypt po vražde dvoch desiatok egyptských koptov požiadali začiatkom tohto týždňa Bezpečnostnú radu OSN, aby sa situáciou zaoberala.

Počas sobotných útokov zasiahli podľa zdroja agentúry Reuters rakety radikálov letisko Labrak na východe Líbye, ktoré je jedným z mála doteraz fungujúcich terminálov v krajine a po prerušení prevádzky na letisku v Benghází sa stalo hlavnou vstupnou bránou do východnej časti krajiny.

57 debata chyba