Kerry: Rokovania s Iránom sú behom na dlhú trať

Rokovania o iránskom jadrovom programe musia ešte podstatne pokročiť, súčasný termín dosiahnutia rámcovej dohody do konca marca by však mal podľa Washingtonu platiť.

21.02.2015 22:00
John Kerry, Philip Hammond, Veľká Británia Foto: ,
Philip Hammond a John Kerry.
debata (1)

Povedal to v sobotu v Londýne minister zahraničia USA John Kerry po stretnutí so svojím britským náprotivkom Philipom Hammondom.

Témou rokovaní bola tiež kríza na Ukrajine. USA a ich spojenci podľa Kerryho chystajú nové protiruské sankcie.

„Stále existujú značné medzery a zostáva ešte kus cesty,“ povedal John Kerry podľa agentúry Reuters na margo rokovaní o iránskom jadrovom programe, ktoré od piatku pokračujú v Ženeve, zatiaľ na úrovni ministerských námestníkov. Dodal, že prezident Barack Obama sa „nijako neprikláňa k tomu, aby sa rokovania predĺžili za terajší termín“.

V Ženeve budú v najbližších dvoch dňoch rokovať Kerry a jeho iránsky kolega Mohammad Javad Zarifa. Následne sa majú uskutočniť rozhovory Teheránu so zástupcami všetkých šiestich svetových mocností, teda Británie, USA, Ruska, Číny, Francúzska a Nemecka.

Kerry uviedol, že na rokovaní sa teraz po prvýkrát zúčastní aj americký minister energetiky Ernest Moniz. Je to preto, že vzhľadom na povahu rozhovorov je dobré mať pri stole technických expertov, povedal.

Cieľom rokovaní je prekonať posledné sporné body pred dosiahnutím dohody šiestich mocností s Teheránom. Na jej základe má Irán stlmiť jadrové aktivity výmenou za zrušenie medzinárodných protiiránskych sankcií.

O iránskom jadrovom programe sa rokuje už 12 rokov. Veľmoci sa Teherán snažia prinútiť záväzne obmedziť aktivity, ktoré by mu mohli pomôcť získať vysoko obohatený urán potrebný na výrobu atómovej bomby.

Kľúčovou témou rokovaní je otázka, v akom rozsahu môže Irán obohacovať urán. Mocnosti pôvodne chceli, aby sa Irán technológie obohacovania vzdal úplne, teraz sa len usilujú o jeho zníženie na mieru, s ktorou ale Irán nesúhlasí.

Irán už v minulosti súhlasil s čiastočnými ústupkami výmenou za dočasné zmiernenie sankcií. K ich úplnému zrušeniu je však potrebná trvalá dohoda o obmedzení programu. Do marca má byť dohodnutá rámcová dohoda, detaily potom majú byť hotové do konca júna.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Irak #urán #mierové rokovania #john kerry #jadrový program #Philip Hammond