Z frontu v Donbase sa vraj začnú sťahovať ťažké zbrane

Ukrajinská armáda a proruskí separatisti v noci na nedeľu podpísali dohodu o odsune ťažkých zbraní z frontovej línie, sťahovanie sa začne ešte v nedeľu. S odvolaním sa na vedenie ukrajinských síl a ruského generála Alexandra Lencova, ktorý rokovania s povstalcami sprostredkováva, to napísali denník Ukrajinská pravda a agentúra TASS.

22.02.2015 08:33 , aktualizované: 14:14
Ukrajina, proruskí separatisti, ozbrojenci,... Foto: ,
Proruskí ozbrojenci na tanku neďaleko Luhanska.
debata (24)

Povstalci dohodu potvrdili, odsun by podľa nich mal byť dokončený do dvoch týždňov. Podľa TASS sa teraz odsun pripravuje, fakticky by sa mal začať až v utorok 24. februára.

„Ruský predstaviteľ spoločného strediska Alexandr Lencov podpísal so (šéfom doncckých vzbúrencov Alexandrom) Zacharčenkem a predtým s (vodcom luhanských vzbúrencov Igorom) Plotnickým dokument o stiahnutí ťažkých zbraní,“ citovala agentúra TASS zástupcu ukrajinských ozbrojených síl Petra Kanonyka.

Kanonyk rovnako ako Lencov pôsobí v spoločnom kontrolnom a koordinačnom stredisku (JCCC) trojstrannej kontaktnej skupiny, v ktorej sú zastúpené Rusko, Ukrajina a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). JCCC má pomôcť s presadzovaním prímeria. „Deň D je 22. február,“ dodal Kanonyk.

„Plán bol podpísaný v noci. Začne sa dnes (v nedeľu) a na stiahnutie ťažkých zbraní sú dva týždne,“ citoval Reuters hovorcu povstaleckých vojsk Eduarda Basurina.

Ukrajinská armáda podľa TASS odsunie ťažké zbrane zo súčasnej línie dotyku, zatiaľ čo luhanskí a doncekí separatisti stiahnu delostrelectvo a ťažké palebné systémy z frontovej línie podľa minského memoranda z 19. septembra 2014. Túto podobu odsunu určuje novouzavretá dohoda k podmienkam presadenia minských dohôd, ktorá bola podpísaná pred zhruba týždňom v bieloruskej metropole.

Basurin dal podľa Interfaxu na vedomie, že z okolia Donecka sa sťahovanie nezačne dovtedy, kým armáda neskončí s bombardovaním. „Ale to odsun ťažkých zbraní neovplyvní. Proste sa budú sťahovať na iných miestach“ dodal s tým, že sťahovanie bude uskutočnené po jednotlivých sektoroch.

Obe sa strany sa obviňujú z porušovania prímeria

Z porušovania prímeria sa naďalej vzájomne obviňujú armáda i povstalcami. Kyjev uviedol, že v noci na nedeľu povstalci za pomoci delostrelectva a mínometov vykonali celkom dvanásť útokov na vojenské pozície.

Najväčšie strety sa odohrali pri obci Pisky v tesnom susedstve Donecka a na mariupolskom predmestí Šyrokyne, uviedla armáda na Facebooku. Separatisti zasa tvrdia, že vojsko ostreľovalo časť Donecka.

Ukrajinská armáda v nedeľu podľa Reuters najnovšie oznámila, že separatisti naďalej pokračujú v útoku na Šyrokyne a že z Ruska prišli na Ukrajinu ďalšie kolóny obrnených vozidiel.

Jedna z kolón vraj prekročila hranice pri prístavnom meste Novoazovsk, ktoré je pod kontrolou rebelov. Kyjev v uplynulých dňoch upozorňoval na to, že Rusko aj napriek novoprerokovanému prímeriu posiela do Donbasu separatistom posily a novú bojovú techniku. Moskva tieto obvinenia opakovane odmietla.

OBSE v sobotu oznámila, že pred týždňom vyzvala armádu i povstalcov, aby predložili zoznam svojich ťažkých zbraní, trasy ich plánovaného sťahovania a miesto ich následného uskladnenia. Súpis ale doteraz podľa OBSE žiadna zo strán nedodala.

Ukrajinská armáda a separatisti si vymenili 191 zajatcov

Ukrajinská armáda a proruskí separatisti z Luhanskej oblasti si vymenili 191 zajatcov v rámci plnenia podmienok prímeria dohodnutého minulý týždeň v Minsku. Prepustených tak bolo 139 ukrajinských vojakov a 52 povstaleckých ozbrojencov, informovala v nedeľu agentúra AFP.

Výmena zajatcov v Luhansku. Foto: Reuters, STRINGER
Ukrajina, výmena zajacov, proruskí separatisti, armáda, vojaci, vojsko, ozbrojenci Výmena zajatcov v Luhansku.

Výmena sa uskutočnila v dedine Jolobok na frontovej línii v Luhanskej oblasti, uviedol spravodajca AFP, ktorý bol na mieste. Niektorí vojaci boli zranení a niektorí sa pohybovali len s veľkými ťažkosťami.

Proruskí separatisti idú na slobodu vrámci...
Výmena zajatcov.
+3Proruskí separatisti čakajú na výmenu zajatcov...

Ide o najväčšiu výmenu väzňov od začiatku roka. Minská dohoda zaväzuje obe strany k výmene všetkých držaných zajatcov a rukojemníkov.

V sobotu došlo k výmene aj v Doneckej oblasti. Výmena sa uskutočnila vo formáte 36 z Doneckej ľudovej republiky a 37 zo strany Kyjeva, upozornila agentúra Interfax.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #ukrajinská armáda #výmena zajatcov