Turci si odviezli kvôli IS zo Sýrie pozostatky šacha Sulajmana

Turecká armáda v noci na nedeľu evakuovala zo Sýrie takmer štyri desiatky vojakov, ktorí v oblasti severosýrskeho Halabu strážili hrob šacha Sulajmana, starého otca zakladateľa Osmanskej ríše. Jeho pozostatky vojaci tiež odviezli, oznámil turecký premiér Ahmet Davutoglu.

22.02.2015 10:13
hrobka, Sulajman, Sulejman, Turecko, Sýria,... Foto:
Hrobka tureckého šacha Sulajmana v Sýrii.
debata (3)

Do operácie sa zapojilo skoro 600 tureckých vojakov, ktorí do Sýrie vošli s kolónou tvorenou stovkou vojenských vozidiel, medzi ktorými bolo 39 tankov, uviedol premiér. Kým jedna skupina zamierila k hrobke, druhá sa vydala do oblasti v blízkosti hraníc s Tureckom, kam úrady v Ankare plánujú premiestniť hrob šacha.

„Dali sme tureckým ozbrojeným silám rozkaz, aby chránili naše duchovné hodnoty a postarali sa o bezpečnosť našich vojakov,“ povedal podľa agentúry AP Davutoglu. Vláda v Ankare koncom minulého roka povedala, že bojovníci z radikálneho hnutia Islamský štát (IS) sa približujú k hrobke.

Do Turecka sa vrátilo 38 vojakov, povedal tiež premiér. Podľa skorších informácií armády evakuáciu nesprevádzali žiadne násilnosti, avšak pri nehode, ktorá sa stala počas operácie, zomrel jeden turecký vojak.

Turecko sa odmieta aktívne zapojiť do medzinárodnej operácie proti IS vedenej Spojenými štátmi. Čiastočne je to podľa agentúry Reuters preto, že by chcelo, aby sa útoky medzinárodnej koalície zamerali nielen na povstalcov z IS, ale aj na jednotky sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Turecko nepožiadalo svojich spojencov z medzinárodnej koalície proti IS o súhlas na nedeľnú akciu, ani od nich nechcelo pomoc, len ich informovalo, keď sa operácia začala, uviedol Davutoglu.

Hrobka sa stala tureckým výsostným územím na základe zmluvy s Francúzskom v roku 1921, teda v čase, keď Francúzsko spravovalo Sýriu. Ankara opakovane varovala, že hrobku bude obhajovať pred útokmi povstalcov. V 70. rokoch minulého storočia Turecko hrob premiestnilo na jeho posledné miesto z inej lokality, ktorá mala byť zaplavená pri stavbe novej priehrady.

IS a ďalšie islamistické skupiny, ktoré sa prikláňajú k salafistickému výkladu islamu a považujú uctievanie hrobov za modlárstvo, už v Sýrii zdemoloval mnoho hrobiek a mešít, pripomenula agentúra Reuters. Tureckí vojaci v nedeľu zničili komplex, v ktorom sa nachádzal hrob šacha Sulajmana, pravdepodobne kvôli tomu, aby sa nedostal do rúk IS, píše agentúra AP.

Šach Sulajman, turkický vodca, sa zrejme utopil v Eufrate v 13. storočí. Jeho nasledovníci potom zamierili na sever na územie súčasného Turecka a založili Osmanskú ríšu. Niektorí historici podľa AP informácie o Sulajmanovom hrobe spochybňujú, môžu byť podľa nich len vymyslené pre posilnenie historickej identity Turkov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turci #hrobka #Islamský štát