V Ženeve sa opäť rokuje o iránskom jadre

V Ženeve sa koná cez víkend ďalšie kolo rokovaní s cieľom doriešiť body chystanej dohody o ukončení 12 rokov trvajúceho sporu okolo jadrového programu islamskej republiky.

22.02.2015 14:51
debata

Na stretnutí sa v nedeľu zúčastnia aj ministri zahraničných vecí Iránu a USA Mohammad Džavád Zaríf a John Kerry.

Na rokovania príde po prvýkrát tiež americký minister pre energetiku Ernest Moniz, ktorý súhlasil s účasťou po tom, čo ju potvrdil aj šéf iránskej jadrovej agentúry Alí Akbar Sálehí.

Prítomný bude aj blízky poradca a brat iránskeho prezidenta Hasana Rúháního Hosejn Ferejdún, informovali iránske médiá. Washington už takmer 35 rokov nemá štandardné diplomatické vzťahy s Teheránom.

Výsledkom rokovaní by mala byť konečná dohoda o urovnaní sporu s Iránom, ktorý čelí obvineniam zo snahy získať jadrové zbrane. Na základe predbežnej dohody, ktorá začala platiť v januári 2014, sa islamská republika už zbavila časti jadrového materiálu výmenou za uvoľnenie obchodných sankcií.

Dosiahnutie konečnej dohody sa pôvodne predpokladalo v novembri 2014, na čo strany stanovili ako nový termín 30. jún 2015. Termínom pre politickú dohodu je 31. marec.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #jadro #john kerry #jadrový program #iránsky jadrový program