Z jadrovej elektrárne Fukušima znovu unikla rádioaktívna voda

Senzory v japonskej jadrovej elektrárni Fukušima zaznamenali nový únik vysoko rádioaktívnej vody do mora. Informoval o tom v nedeľu prevádzkovateľ elektrárne, firma Tepco, ktorého citovala agentúra AFP.

22.02.2015 15:11
Japonsko, Fukušima Foto: ,
Televízny záber z ochadzovania reaktora poškodenej elektrárne Fukušima.
debata (3)

Podľa informácií Tepco zaznamenali senzory, ktoré sledujú odtokový jarok, ktorým odteká dážď a pozemná voda z komplexu elektrárne do neďalekej zátoky, až sedemdesiatper­centné zvýšenie rádioaktivity, než je v už aj tak dosť zamorenom komplexe elektrárne.

Núdzová inšpekcia nádrží uchovávajúcich rádioaktívnu vodu z elektrárne nezaznamenala podľa Tepco žiadne ďalšie abnormality. Odpadové rúry ale boli uzavreté, aby sa rádioaktívna voda nedostávala do Tichého oceánu.

Zatiaľ nie je jasné, čo nárast kontaminácie vody, ktorá v priebehu dňa klesala, spôsobilo, dodali predstaviteli­a firmy.

Pri silnom zemetrasení a následnej prívalovej vlne cunami, ktoré Japonsko postihli v marci 2011, sa vo fukušimskej elektrárni roztavili jadrá troch reaktorov. Odvtedy má zariadenie problémy, predovšetkým s únikmi rádioaktívnej vody, ktorá je skladovaná v nádržiach po tom, čo ju použili na ochladenie reaktorov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Fukušima #rádioaktívna voda #Tepco