Orbánov Fidesz stratil v parlamente dvojtretinovú väčšinu

Maďarská vládnuca strana Fidesz premiéra Viktora Orbána stratila po nedeľných doplňovacích voľbách vo Veszpréme dvojtretinovú väčšinu v národnom parlamente.

22.02.2015 16:50 , aktualizované: 21:17
Putin, Orbán, Maďarsko, Rusko Foto: ,
Viktor Orbán
debata (24)

Ako oznámila agentúra MTI na základe údajov štátnej volebnej komisie po sčítaní viac ako 92 percent hlasov má jasný náskok kandidát opozície Zoltán Keszi pred kandidátom koalície Orbánovej strany Fidesz a kresťanských demokratov Lajosom Némedim.

Keszi získal po sčítaní 92,39 hlasovacích lístkov 43,14 percenta hlasov. Némedi má 33,14 percenta a 13,9 percenta dostal kandidát nacionalistickej strany Jobbik.

Dvojtretinová väčšina závisela od jediného kresla, pripomínajú agentúry.

O jedno miesto v parlamente, ktoré sa uvoľnilo po odchode Tibora Navracsicsa do úradu eurokomisára, sa uchádzalo dvanásť kandidátov. Vládny Fidesz poslal do volebného súboja veszprémského zástupcu primátora, ľavicová a liberálna opozícia podporila nezávislého učiteľa angličtiny Zoltána Késza.

Podľa maďarských médií však vyvolali kontroverzie niektoré Készove radikálne návrhy, ako napríklad ten, že volebné právo by mali mať len platcovia daní, napísala agentúra APA.

Podľa agentúry DPA sa Orbán snažil význam tohto hlasovania znižovať. Zároveň oznámil, že vláda nechá vo Veszpréme postaviť nový bazén v hodnote 13 miliónov eur.

Volebné miestnosti sa zatvorili o 19:00 SEČ. Počas dňa bola volebná účasť slabá.

Dvojtretinovú väčšinu treba na zmenu ústavy

Dvojtretinová väčšina všetkých zvolených poslancov je v Maďarsku potrebná na zmeny ústavy, vyhlásenie vojny alebo na voľbu ústavných sudcov. Orbánova strana ovláda parlament od roku 2010. Premiér presadil novú ústavu, ktorá podľa jeho odporcov zodpovedá jeho túžbe po moci.

Orbán využíva aj druhú formu takzvanej superväčšiny – na zmenu zákonov týkajúcich sa volieb, médií alebo vnútornej bezpečnosti musia hlasovať dve tretiny poslancov prítomných v rokovacej sále parlamentu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #voľby #Viktor Orbán #Fidesz #Tibor Navracsics