Ján Kubiš bude riadiť OSN v Iraku

Z jednej nebezpečnej misie sa chystá do možno ešte náročnejšej. Bývalý slovenský minister zahraničných vecí Ján Kubiš bude šéfovať OSN v Iraku. Minulý rok skončil v podobnej funkcii v Afganistane.

23.02.2015 08:11
Ján Kubiš Foto: ,
Ján Kubiš doteraz pôsobil v úlohe špeciálneho vyslanca OSN pre Afganistan.
debata (7)

Kubiša do novej úlohy vybral generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun. Jeho menovanie musí ešte potvrdiť Bezpečnostná rada OSN. O nominácii Kubiša ako prvá informovala spravodajská stránka Inner City Press. Slovenský exminister zahraničných vecí vystrieda vo funkcii Nikolaja Mladenova, bývalého šéfa bulharskej diplomacie.

"K pôsobeniu v Iraku sa budem vyjadrovať, až keď nastúpim do misie, zatiaľ je na to kompetentný jej súčasný vedúci,“ uviedol pre Pravdu Kubiš. "Som však poctený dôverou generálneho tajomníka OSN, ktorý ma s podporou Bezpečnostnej rady po takmer troch rokoch v Afganistane nominoval na vedúceho misie OSN v Iraku. Je to jedna z najdôležitejších a najzložitejších operácii Organizácie Spojených národov a medzinárodného spoločenstva v súčasnosti. Teší ma, že tu môžem zužitkovať svoje doterajšie skúsenosti z krízových situácií,“ vysvetlil bývalý slovenský minister zahraničných vecí.

Asistenčná misia OSN pre Irak (UNAMI) vznikla v roku 2003, niekoľko mesiacov po Američanmi vedenej invázii, ktorá spôsobila pád režimu Saddáma Husajna. Prvý špeciálny vyslanec Sérgio Vieira de Mello zahynul v auguste 2003 pri útoku teroristov spolu s ďalšími pracovníkmi Organizácie Spojených národov.

"Osud Sérgia, ktorého som dobre poznal, a jeho ďalších kolegov, mi bude mementom. OSN si však nemôže vyberať, naopak, misie pôsobia často v najnebezpeč­nejších podmienkach,“ reagoval pre Pravdu Kubiš. „Nanešťastie, dnes už ani modra vlajka OSN nechráni pred útokmi teroristov. Napokon som to niekoľkokrát zažil aj v Afganistane,“ spomína slovenský diplomat na svoje predchádzajúce pôsobenie.

Situácia v Iraku je podobne zložitá. Časť krajiny ovláda Islamský štát (ISIL). Dá sa dokonca povedať, že Irak má problémy so samotnou exis­tenciou. Napätie medzi väčšinovými šiitmi a sunitskou menšinou sa nedarí odstrániť ani novej vláde Hajdara Abádího. Svoje tiež požadujú Kurdi, ktorí sú jedinou organizovanou silou bojujúcou proti ISIL v teréne.

Odborníci zdôrazňujú, že OSN by v tejto situácii mala zohrávať úlohu faktora stability. "Musí monitorovať správanie sa ozbrojených skupín, či už irackej armády, šiitských milícií, ale aj kurdskej Pešmergy k sunitom,“ uviedol pre Pravdu Wayne White, expert z washingtonskej Rady pre blízkovýchodnú politiku. "Všetky spomenuté skupiny sa podieľajú na násilí proti sunitskej menšine. Porušujú tým medzinárodné právo. Ale je to problém aj preto, že ISIL sa potom darí ľahšie verbovať bojovníkov z radov sunitov,“ pripomína White.

"OSN musí hrať viditeľnú úlohu v Iraku. V politickej oblasti môže byť Organizácia Spojených národov silou, ktorá bude spájať.  Prioritou OSN by malo byť národné zmierenie a otázka utečencov,“ reagoval pre Pravdu aj Ahmed Ali z Centra pre mierové vzdelávanie v Iraku.

Kubiš ako generálny tajomník OSN?

Spravodajská stránka Inner City Press, ktorá patrí k najlepším zdrojom informácií z OSN, uviedla, že misia Jána Kubiša v Iraku môže byť krokom k jeho kandidatúre na post generálneho tajomníka Organizácie Spojených národov. Funkčné obdobie Pan Ki-muna sa skončí 31. decembra 2016. Je pravdepodobné, že novým generálnym tajomníkom OSN by mal byť niekto z regiónu východnej Európy. Po pôsobení vyslanca v Afganistane prináša úloha v Iraku Kubišovi ďalšiu viditeľnú pozíciu v štruktúrach OSN. V súvislosti s novým generálnym tajomníkom OSN sa špekuluje aj o súčasnom šéfovi slovenskej diplomacie Miroslavovi Lajčákovi. Bulharsko chce v tejto úlohe vidieť Irinu Bokovú, súčasnú šéfku UNESCO, Slovinsko má zase kandidáta v osobe bývalého prezidenta Danila Türka. O novom šéfovi OSN sa má rozhodnúť najneskôr do novembra 2016. Na návrh Bezpečnostnej rady ho musí odsúhlasiť Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #OSN #Ján Kubiš