Nemecko má prvú obeť osýpok, v Berlíne zavreli školu

Rozsiahla vlna osýpok, ktoré sa rozšírili po celom Nemecku, má prvú obeť. V Berlíne na túto detskú vírusovú chorobu zomrelo jedenapolročné batoľa, informoval v pondelok berlínsky zastupiteľ Mario Czaja. Kvôli osýpkam zostala v pondelok uzavretá jedna zo škôl v metropole.

23.02.2015 13:25
debata

V Berlíne sa osýpky začali šíriť vlani v októbri a odvtedy na ne ochorelo 574 ľudí. V celom Nemecku sa vlani touto chorobou nakazilo 1 774 pacientov, čo je desaťnásobok oproti roku 2012, vyplýva zo zdravotníckych štatistík.

Czaja v pondelok uviedol, že osýpkam podľahol malý chlapec 18. februára. Zatiaľ sa nevie, či bol očkovaný a ako sa nakazil.

Kvôli ťažkému prípadu osýpok sa v pondelok uzavrela škola v berlínskej štvrti Lichtenrade. Spolužiaci a učitelia chorého musia hygienikom predložiť očkovacie preukazy a prípadne sa nechať očkovať, škola by však už v utorok mala opäť normálne fungovať.

Podľa Inštitútu Roberta Kocha je v súčasnosti väčšina nemeckých detí pred chorobou chránená, očkovanie ich podstúpi 95 percent. Problémom ale môžu byť dospelí, ktorí sa v detstve vakcíne vyhli a teraz ich môže choroba ohroziť. Inštitút preto vyzýva na masívnu kampaň zameranú na očkovanie dospelých. Ministerstvo zdravotníctva sa k návrhu zatiaľ nevyjadrilo.

Na osýpky neexistuje žiadny liek. Liečia sa len prejavy ochorenia – horúčka a ďalšie nepríjemné symptómy. U dospelých býva ochorenie často odhalené neskôr ako u detí, a osýpky im tak môžu spôsobiť vážnejšie problémy. Chorobu môže pri ťažkom priebehu sprevádzať zápal pľúc alebo encefalitída.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #vírus #obeť #osýpky