Francúzsko zadržalo pasy šiestim podozrivým džihádistom

Francúzske úrady v pondelok zhabali pasy šiestim údajným francúzskym džihádistom. Tí plánovali odlet do Sýrie, aby sa v nej pripojili k teroristickým jednotkám.

23.02.2015 17:28
debata (2)

Minister vnútra Bernard Cazeneuve uviedol, že ide o prvý prípad použitia kľúčového protiteroristického opatrenia, prijatého parlamentom v novembri 2014.

Na základe neho možno odobrať pas a občiansky preukaz osobe podozrivej z náhleho odchodu do zahraničia za účelom pripojenia sa k džihádu.

"Dnes bolo podpísaných týchto šesť administratívnych zákazov odchodu z krajiny, ďalších 40 sa chystá, " povedal Cazeneuve reportérom pred budovou ministerstva.

„Chceli sme toto opatrenie… pretože ľudia z Francúzska obchádzajú, aby sa zapojili do akcií v Iraku a Sýrií a pri svojom návrate predstavujú pre krajinu ešte väčšie nebezpečenstvo a risk, že sa dopustia nejakého zo širokej škály teroristických činov,“ dodal Cazeneuve.

Vláda odhaduje, že asi 1 400 francúzskych občanov má napojenie na verbovacie jednotky v Sýrii a Iraku a z nich asi 400 už aj bojuje po boku militantov v Ázii. O niektorých z údajných džihádistov, ktorým bol v pondelok zakázaný odchod z Francúzska, sa úrady dozvedeli prostredníctvom horúcej linky, zavedenej v minulom roku, ostatných identifikovali v procese prebiehajúcich pátraní. Podozriví majú teraz právo odvolať sa proti opatreniu na súde.

Francúzsko je od troch islamských útokov, ktoré minulý mesiac v Paríži usmrtili 17 ľudí, v stave zvýšenej ostražitosti. Pre svoju históriu koloniálnej veľmoci v severnej Afrike, ako aj súčasné problémy s integráciou početnej moslimskej menšiny je krajina dlhodobým terčom islamských militantov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #pas #Sýria #džihád