Británia hrozí Rusku sankciami za ďalšiu podporu povstalcov

Akékoľvek pokusy donbaských separatistov rozšíriť svoje územie vyvolajú nové, silnejšie protiruské sankcie Európskej únie a USA. V britskom parlamente to v pondelok vyhlásil premiér David Cameron. "Nezákonné a neospravedlniteľné" akcie Ruska na Ukrajine sa podľa neho dostali na novú úroveň.

23.02.2015 18:54
David Cameron Foto: ,
David Cameron.
debata (43)

„Rusko nesmie byť na pochybách, že akýkoľvek pokus separatistov rozšíriť svoje územie – či už smerom na Mariupol alebo inam – vyvolajú ďalšie silné sankcie EÚ a USA,“ povedal britský premiér.

„Rusko ani zďaleka nezmenilo svoju politiku a jeho neospravedlniteľné a nezákonné akcie na východe Ukrajiny dosiahli novú úroveň. Separatisti jasne porušili prímerie, aby dobyli Debaľcevo, čo im umožnili dodávky ruskej výzbroje a prísun bojovníkov z Ruska,“ konštatoval Cameron.

Cameron hovoril v parlamente krátko potom, čo Kyjev odmietol spustiť sťahovanie ťažkej výzbroje z frontu s odkazom na pokračujúce ostreľovanie zo strany povstalcov. Kým bojisko v Luhanskej oblasti a v Donecku v pondelok hlási pokoj zbraní, na juhu Doneckej oblasti pri prístave Mariupol pokračujú delostrelecké súboje, z ktorých sa vzájomne obviňujú obe strany.

Za posledných 24 hodín ukrajinská armáda zaznamenala 27 útokov proti svojim pozíciám. Boje sa podľa ukrajinského velenia sústreďujú do okolia obce Šyrokyne na mariupolskom predmestí, kde sa separatisti snažia ukrajinskú posádku obkľúčiť.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #Ukrajina #kríza na Ukrajine #protiruské sankcie