Bosna schválila reformy, ktoré urýchlia jej vstup do EÚ

Bosniansky parlament v pondelok odsúhlasil dôležitý plán ekonomických a sociálnych reforiem, ktorý by mohol urýchliť proces približovania krajiny k členstvu v EÚ. Hlasovanie sa uskutočnilo viac ako štyri mesiace po voľbách v bývalej juhoslovanskej republike, z ktorých vzišlo nové Federálne zhromaždenie s prevahou proreformných síl.

23.02.2015 19:23
debata

Podľa plánu navrhnutého už dávnejšie Britániou a Nemeckom by mala Bosna a Hercegovina nateraz odložiť riešenie sporov medzi jednotlivými národnostnými skupinami a zamerať sa na ekonomické a iné reformy výmenou za sprístupnenie fondov EÚ na základe asociačnej dohody z roku 2008.

Jeho schválenie otvára cestu k ratifikácii dohody jednotlivými členmi únie. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničné veci Federica Mogheriniová v pondelok navštívila Sarajevo, pričom označila hlasovanie za „historický zvrat“ a vyjadrila očakávanie, že budú nasledovať zodpovedajúce konkrétne kroky.

Proces integrácie Bosny a Hercegoviny do EÚ dlhé roky viazne pre národnostné spory medzi tamojšími Bosniakmi, Srbmi a Chorvátmi týkajúce sa budúceho usporiadania krajiny. Tá preto výrazne zaostáva za susedmi a napriek podpore zo strany EÚ zápasí s chudobou a vyše 40-percentnou nezamestnanosťou. Situácia pred rokom vyústila do najhorších občianskych nepokojov od ukončenia vojny v 90. rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #reformy #bosna #vstup do EÚ