Chorvátska prezidentka verí, že krízu vyrieši demisia premiéra

Nová chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová v pondelok formálne vyzvala premiéra Zorana Milanoviča na rezignáciu ako reflexiu na zlyhanie pri naštartovaní hospodárstva krajiny.

23.02.2015 20:10
Chorvátsko, prezidentka, Kolinda... Foto: ,
Kolinda Grabarová-Kitarovičová
debata (3)

V jej stanovisku sa uvádza, že ide o výsledok „hĺbkovej analýzy a konzultácií s ekonomickými odborníkmi a v záujme ukončenia chorvátskej krízy“. Grabarová-Kitarovičová tvrdí, že Milanovič ani po troch rokoch vo funkcii nedokázal splniť svoje sľuby.

Ako uvádza agentúra Reuters, nezamestnanosť v Chorvátsku sa šplhá k 20 percentám a ekonomika stagnuje. Prezidentka aj preto minulý týždeň požiadala o zvolanie mimoriadneho zasadnutia vlády za jej účasti. Premiér jej odkázal, aby priniesla konkrétne návrhy a vplyvové štúdie.

Štyridsaťšesťročná Grabarová-Kitarovičová sa v polovici februára formálne stala novou prezidentkou balkánskej krajiny. Kandidátka opozičných konzervatívcov v januári tesne porazila úradujúceho prezidenta Iva Josipoviča.

Bývalá ministerka zahraničných vecí a niekdajšia veľvyslankyňa v USA sa tak stala prvou ženou na poste chorvátskej hlavy štátu od roku 1991, keď krajina vyhlásila nezávislosť od vtedajšej Juhoslávie. Členská krajina EÚ v uplynulých rokoch zápasí s ekonomickými problémami.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #demisia #premiér #Chorvátsko #prezidentka #hospodárska kríza