Putin: Nečakám, že konflikt na Ukrajine prerastie do vojny

Ruský prezident Vladimir Putin neočakáva, že by sa mohol ukrajinský konflikt zmeniť na skutočnú vojnu. Vyhlásil to v pondelok v rozhovore pre ruskú televíznu stanicu Rossija 24. Nedávne vyhlásenia ukrajinského prezidenta Petra Porošenka o tom, že chce Ukrajine vrátiť okupovaný Krym, označil Putin za "revanšizmus".

23.02.2015 20:09
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (305)

„Domnievam, že takýto apokalyptický scenár je sotva možný,“ komentoval šéf Kremľa úvahy o vojne na Ukrajine. „Dúfam, že tak ďaleko to nikdy nedôjde,“ poznamenal.

Základnou podmienkou pre urovnanie ukrajinskej krízy je podľa ruského prezidenta dodržiavanie dohôd o prímerí dohodnutých v Minsku. „Veľmi dúfam, že sa budú rešpektovať. Ak sa tak stane, bude to správna cesta k normalizácii situácie v tejto časti Ukrajiny. Vojnu na periférii Európy si nepraje nikto,“ uviedol.

„Vedenie takého veľkého európskeho štátu, akým je Ukrajina, by malo predovšetkým vrátiť krajinu k normálnemu životu, postarať sa o ekonomiku a sociálnu sféru a civilizovane nadviazať vzťahy s juhovýchodom. Malo by zabezpečiť zákonné práva a záujmy ľudí žijúcich v Donbase,“ vyhlásil Putin.

Pokiaľ ide o Krym, považuje prezident Porošenkove sľuby o návrate autonómnej republiky za „revanšizmus“. Medzinárodné spoločenstvo by podľa kremeľského vodcu malo rešpektovať vôľu obyvateľov Krymu, ktorá sa vlani prejavila spojením s Ruskom. „Dúfam, že naši partneri v blízkom i vzdialenom zahraničí to pochopia, pretože najvyšším kritériom pravdy môže v danom prípade byť len mienku ľudu,“ vyhlásil Putin.

305 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Vladimir Putin #Ukrajina #kríza na Ukrajine #Petro Porošenko #anexia Krymu