Hotovo. Viktor Orbán už nemá 2/3

Po bezmála piatich rokoch sa maďarskému premiérovi Viktorovi Orbánovi končí bezstarostný politický život s ústavnou väčšinou. Pripravil ho o ňu štyridsaťjedenročný bezpartajný učiteľ z vidieka. Zoltán Kész nečakane suverénne vyhral nedeľňajšie doplňovacie voľby v západomaďarskom Veszpréme.

24.02.2015 07:43
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán stratil ústavnú väčšinu.
debata (17)

„Nomen omen“ víta rozdrobená ľavicová opozícia víťazstvo nezávislého kandidáta, ktorého naplno podporovala v nádeji, že jeho meno sa stane pre Orbána znamením. Kész po slovensky znamená hotovo.

Samozrejme, ani najzarytejší odporcovia autoritárskeho premiéra si netrúfajú dúfať, že by ho táto čerstvá čiastková prehra tak oslabila, aby už nedokázal dovládnuť do jari 2018, keď mu vyprší terajší mandát. Orbán, ktorý od príchodu k moci napriek odporu opozície vypustil z názvu krajiny slovo republika, presadil na svoju mieru šitú ústavu a potom, podľa aktuálnej potreby, ju päťkrát dal pozmeniť, si už odteraz nebude môcť robiť úplne všetko, čo sa mu zachce. Napríklad zaviesť silný prezidentský systém a dať sa pohodlne zvoliť parlamentom za hlavu štátu s hoci aj neohraničenou­ mocou.

„V stávke nie je len Veszprém, ale budúcnosť krajiny,“ burcoval voličov Kész, občiansky aktivista, ktorý bol v minulosti členom Orbánovho Fideszu. „Veď ak zanikne dvojtretinová väčšina Fideszu, rozplynie sa nielen mýtus neporaziteľnosti vládnucej strany, ale bude možné zabrániť aj ďalším zničujúcim plánom. Ak dostanem dôveru, Viktor Orbán nebude dvoma tretinami zvolený prezident republiky bez skutočnej republiky,“ povedal v predvečer volieb pre denník Népszabadság.

Veszprém bol považovaný za jednu z bášt Fideszu. Kandidát vládnej strany Tibor Navracsics tam vlani v apríli zvíťazil s obrovským náskokom dvadsiatich percentuálnych bodov. Mandátu sa na jeseň ako nový eurokomisár musel vzdať. Prieskumy celý čas naznačovali, že Fidesz si kreslo hladko udrží. Vláda nič neponechala na náhodu. Aby to kandidát Fideszu mal ľahšie, tesne pred voľbami poskytla Veszprému podporu vo výške 2,6 milióna eur a pridala aj sľub vybudovať novú mestskú plaváreň. Provládne médiá vrátane verejnoprávnych spustili zničujúcu paľbu proti Készovi. Vykresľovali ho ako extrémneho odporcu štátu, vyznávača protidemokratických názorov. Vytiahli na neho aj to, že v populárnych učebniciach angličtiny, ktorých je spoluautorom, písal o sexe a kokaíne…

Nič z toho však nezabralo. Kész získal takmer o desať percent hlasov viac ako jeho fideszácky rival. Ten stratil podporu bezmála polovice voličov, ktorí pred desiatimi mesiacmi hlasovali za Navracsicsa.

V 199-miestnom maďarskom parlamente zostalo...
Graf, Maďarsko V 199-miestnom maďarskom parlamente zostalo Fideszu 132 kresiel.

Sám Navracsics bol týmto fiaskom zaskočený. Pre televíziu HírTV priznal, že vo Fidesze s tým nik nerátal. Veszprémčanom však nič nevyčíta. „Voliči majú pravdu. Fidesz si podľa všetkého bude musieť zvoliť novú stratégiu,“ odkázal svojej bývalej strane, v ktorej sa v poslednom období ozýva čoraz viac nespokojných hlasov. Séria ostrých osobných útokov, ktoré si cez médiá začali vymieňať viacerí veteráni Fideszu s mladšími favoritmi Orbána, naznačuje, že v niekdajšom monolite sa objavujú trhliny. Nervozitu v radoch vládnej strany vyvolali viaceré korupčné kauzy i masové pouličné protesty, ktoré vlani na jeseň prinútili vládu odložiť plány na zdanenie internetu.

Výzva na zmenu vládneho kurzu včera zaznela aj z mediálnej ríše Orbánovho dlhoročného blízkeho spojenca a osobného priateľa Lajosa Simicsku, ktorý sa s ním nedávno v zlom rozišiel. „Premiér – ak sa tak rozhodne – má plnú moc na skorigovanie vládnej politiky, slobodne môže rozhodnúť aj o personálnych zmenách. Bolo by rozumné, aby konal, veď erózia podpory Fideszu začína naberať rozmery, ktoré nútia k zamysleniu,“ pripomenul v úvodníku Magyar Nemzet, denník, ktorý bol donedávna považovaný za hlásnu trúbu Fideszu, že Orbánova strana od minuloročných volieb prišla podľa prieskumov o podporu viac ako milióna svojich bývalých voličov.

So stručnou poznámkou sa napokon ozval aj sám premiér Orbán, ktorý inak iba málokedy komentuje neúspechy svojej strany. „Rozhodnutie voličov rešpektujeme, poučením súčasne je, že nemôžeme odpočívať na vavrínoch,“ napísal na sociálnej sieti.

Podľa politického analytika Gábora Töröka ponižujúca porážka vo Veszpréme ukázala, že vládna strana je v ešte horšej situácii, než sa na základe jej klesajúcich preferencií zdalo. „Od roku 2006 je to prvá vážna porážka Fideszu, ktorému veľmi veľa pravicových voličov vyslalo signál svojou neúčasťou na hlasovaní. Nádej vládnej strany na víťazstvo dnes drží pri živote už len slabosť a rozdrobenosť opozície,“ myslí si Török, podľa ktorého pri zachovaní súčasných preferencií by Fidesz vo voľbách v roku 2018 nielenže nezískal ústavnú väčšinu, ale mohol by byť rád aj zisku tretiny mandátov.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #ústavná väčšina