Sýria: Islamisti uniesli kresťanov. Vypálili kostol a mužov odviedli do hôr

Radikáli z Islamského štátu uniesli z obce na severe Sýrie až stovky tamojších kresťanov. Islamisti odviedli mužov do hôr, ženy a deti zadržiavajú v obci. Podľa serveru Newsweek sa jednému z unesených podarilo spojiť sa telefonicky s príbuznými.

24.02.2015 10:45
Islamský štát, islamisti Foto:
Radikáli z Islamského štátu zaútočili na kresťanov v obci Tall Tamir na severe Sýrie. Mužov odviedli do hôr, ženy a deti väznia v obci.
debata (8)

K útoku islamistov došlo v pondelok v obci Tall Tamir v provincii Hasaká, ktorá leží na severovýchode Sýrie. Bojovníci Islamského štátu oddelili mužov od žien a detí a mužov odviedli do hôr. Ostatní zostali v obci, ale islamisti ich strážia.

Jednému z rukojemníkov sa podarilo zavolať príbuzným do Kanady a tí sa spojili s organizáciou Demand for Action (ADFA), ktorá organizuje záchranné akcie pre príslušníkov chaldejskej cirkvi. Práve táto organizácia sa postarala o zverejnenie prípadu.

Mnohí z rukojemníkov vraj majú rodiny aj vo Švédsku a Nemecku. Keď sa pokúšali zástupcovia ADFA dovolať do obce, telefóny zdvihli už len príslušníci Islamského štátu. „Povedali nám, že sa už nemáme pokúšať telefonovať, pretože rukojemníkom nemôžeme nijako pomôcť,“ povedal Nuri Kinoa z ADFA.

Islamský štát vraj chce rukojemníkov vymeniť za svojich väznených členov. Ak ich neoslobodia, zajatí muž zomrú. Kino povedal, že podľa svedkov je v obci masívny oddiel Islamského štátu, medzi obyvateľmi vládne panika. Pri obsadzovaní obce radikáli spálili tamojší kresťanský kostol.

Islamský štát útočí na kresťanské komunity aj v Iraku a Líbyi.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #kresťania #Sýria #Islamský štát #rukojemníci