V Uherskom Brode sa strieľalo. Obetí je osem, páchateľ sa zastrelil

Česká polícia zasahovala v reštaurácii Družba v Uherskom Brode, kde v utorok po 14-tej hodine strieľal neznámy muž. Útok si vyžiadal osem obetí, útočník sa po útoku sám zastrelil. Obeťami je sedem mužov a jedna žena.

24.02.2015 15:25 , aktualizované: 21:21
reštaurácia, Uherský Brod, streľba, Google... Foto:
Polícia už páchateľa zneškodnila.
debata (136)

Podľa starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara do reštaurácie vtrhol muž, ktorý začal bezhlavo strieľať. Stanica ČT24 informuje, že páchateľom je 62-ročný miestny muž, ktorý nemá kriminálnu minulosť. Podľa českého ministra vnútra Milana Chovanca nejde o teroristický útok, ale o čin psychicky labilného muža.

„Vypálil asi 25 rán a (okrem obetí) pravdepodobne zranil aj dvoch ďalších ľudí,“ cituje starostu portál Ihned.cz. Na miesto vraj dorazili policajti z Brna.

Páchateľ vraj o svojom úmysle vraždiť zavolal s predstihom do televízie Prima. Potvrdil to Pavol Lebduška, redaktor českých Krimi správ a tiež hovorkyňa televízie Marie Fianová. „Volal na linku našich Krimi správ,“ uviedla Fianová. Novinár, ktorý s páchateľom hovoril, celú vec nebral na ľahkú váhu a informoval o telefonáte políciu.

„Zavolal na našu krimilinku s tým, aby sme poslali štáb do Uherského Brodu. Uviedol, že mu veľa ľudí ubližuje, že je šikanovaný a úrady to neriešia. Z toho dôvodu si vzal zbraň, má rukojemníkov a vybaví si to po svojom,“ povedal serveru Novinky.cz Pavel Lebduška. Kým sa ho reportér stihol spýtať, kde k útoku dôjde, položil. „Podľa hlasu bolo počuť, že ten človek bol úplne na dne,“ cituje Lebdušku Ihned.cz.

V čase útoku bolo v reštaurácii asi 20 ľudí. „Bol som vo vnútri, dával som si pivo. Sedel som chrbtom k dianiu. Keď som počul streľbu, spolu s ostatnými mužmi sme od stolov utekali preč zadným vchodom, ktorý odomkol personál. Doteraz sa z udalosti spamätávame,“ povedel redaktorke MF DNES návštevník reštaurácie.

Policajný hovorca potvrdil, že z miesta činu odviezli záchranári na ARO zranenú ženu, ktorá bola pri vedomí. Záchranári mali na mieste vraj sedem posádok a vrtuľník.

Objavili sa tiež špekulácie, že páchateľ v reštaurácii zadržiaval rukojemníkov, avšak tieto informácie nevedel zatiaľ potvrdiť ani policajný hovorca.

Incident ohlásil policajtom riaditeľ Centra plaveckých aktivít Delfín Vlastimil Šmíd, ktoré s reštauráciou susedí. „Štyria ľudia utiekli z reštaurácie zadným vchodom a ukryli sa u nás. Neboli zranení, len vydesení. Ja som zavolal políciu, ktorá takmer okamžite prišla. Na jej pokyn sme centrum z bezpečnostných dôvodov uzavreli,“ povedal Aktuálně.cz.

Fico vyjadril pozostalým sústrasť

Sústrasť pozostalým po obetiach útoku v Uherskom Brode ako aj celému českému národu v súvislosti s touto tragickou udalosťou vyjadril v utorok predseda vlády SR Robert Fico svojmu českému kolegovi Bohuslavovi Sobotkovi.

Táto zbytočná smrť zasiahla náš národ o to viac, že jej obeťou boli nevinní ľudia, občania krajiny, ktorú bude Slovensko vždy vnímať ako svojho najbližšieho suseda. Informovala Beatrice Szabóová, hovorkyňa predsedu vlády SR.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #streľba #reštaurácia