Litva má strach z Ruska, chce obnoviť povinnú vojenskú službu

Litva chce pre situáciu na východe Ukrajiny a pre správanie sa Ruska obnoviť povinnú vojenskú službu. Po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu o tom informovala prezidentka Dalia Grybauskaitéová. Mladí muži nemusia v tejto krajine povinne narukovať od roku 2008.

24.02.2015 16:41
Dalia Grybauskaiteová, Petro Porošenko Foto: ,
Litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom počas návštevy Kyjeva. Litva zvažuje pre správanie sa Ruska obnoviť povinnú vojenskú službu.
debata (90)

„Vzhľadom na novú geopolitickú situáciu musí byť armáda dobre pripravená na obranu krajiny i v čase mieru,“ povedal prezidentka.

V litovskej armáde pôsobí 8-tisíc profesionálnych vojakov, 4 500 dobrovoľníkov a 2-tisíc civilistov. Podľa plánov by každý rok malo nastúpiť na 9-mesačnú vojenskú službu do 3 500 brancov, odvody by sa obnovili na dobu piatich rokov. Obnovenie povinnej vojenskej služby musí schváliť parlament.

V prieskume verejnej mienky, ktorý v utorok zverejnil portál delfi.lt, viac ako polovica ľudí obnovenie povinnej vojenskej služb nepodporuje, 37 percent respondentov s ňou súhlasí.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Litva #vojenská služba