Nad Parížom sa v noci objavili podozrivé drony

Nad Parížom sa v noci na utorok objavilo na rôznych miestach najmenej päť neznámych bezpilotných lietadiel. Osoby, ktoré malé lietajúce stroje nad metropolu vyslali, sa doteraz nepodarilo odhaliť. S odvolaním sa na miestne bezpečnostné sily to uviedla agentúra AFP.

24.02.2015 18:30
debata (17)

Malé bezpilotné lietadlá prelietavali nad Parížom medzi polnocou a šiestou hodinou rannou. Prvý podozrivý stroj videli krátko po polnoci nad ambasádou Spojených štátov v centre mesta. Podobné prelety zistili tiež nad Eiffelovou vežou, námestím Svornosti či Invalidovňou neďaleko ministerstva zahraničia.

„Mohlo by ísť o koordinovanú akciu, ale zatiaľ toho viac nevieme,“ citovala AFP zdroj, ktorý sa podieľa na vyšetrovaní týchto preletov. Tie vyvolávajú obavy z možných teroristických útokov pomocou bezpilotných lietadiel, takzvaných dronov.

Letecký priestor nad Parížom, rovnako ako nad ďalšími obývanými oblasťami a nad množstvom rôznych objektov vo Francúzsku, možno využívať pre bezpilotné lietadlá len na základe osobitného povolenia štátnych bezpečnostných a leteckých úradov.

Navyše bezpilotné lietadlá nesmú vzlietnuť v noci, ani mimo tejto úradne vymedzenej aglomerácie. Za porušenie pravidiel hrozí rok väzenia a pokuta 75-tisíc eur.

Malé bezpilotné stroje videli nad Parížom už v minulých mesiacoch, ale nikdy ich nebolo toľko za jednu noc.

Prokuratúra 20. januára začala vyšetrovanie prípadu nepovoleného preletu bezpilotného lietadla nad prezidentským Elysejským palácom v samotnom centre metropoly, povedal policajný zdroj denníku Le Monde.

Neznámi ľudia podobne provokujú francúzske úrady na rôznych miestach Francúzska od minulej jesene.

Opakované prelety najmenej 20 malých dronov zaregistrovali koncom roka 2014 stráže nad jadrovými elektrárňami. Koncom januára sa niekoľko takýchto diaľkovo ovládaných strojov objavilo v noci dokonca v Breste nad základňou vojenských jadrových ponoriek, ktorá sa považuje za najstráženejšie miesto vo Francúzsku.

„Typ zatiaľ zaznamenaných bezpilotných lietadiel nepredstavuje priamu hrozbu. Berieme to ale vážne, pretože je to hrozba, ktorá sa bude zvyšovať. Pracujeme na nových opatreniach,“ povedal po januárových nepovolených preletoch dronov nad základňou s jadrovou odstrašujúcou silou francúzsky veliteľ vojenského letectva generál Denis Mercier.

Pri citlivých objektoch sa v posledných mesiacoch objavili špeciálne mobilné radary pre detekciu malých lietajúcich strojov. Na niektorých miestach boli policajti vyzbrojení poľovníckymi brokovnicami, ktoré sa považujú za zatiaľ najvhodnejšiu zbraň proti dronom. Zatiaľ sa ale žiadny podobný stroj nepodarilo včas odhaliť a zostreliť.

Francúzsko posilnilo protiteroristické opatrenia od minulého leta, keď sa jej bojové lietadlá zapojili do operácií proti radikálnemu hnutiu Islamský štát v Iraku. Islamisti vtedy pohrozili odvetnými útokmi na francúzskom území.

K ďalšiemu posilneniu bezpečnostných opatrení aj s pomocou armády pristúpili úrady po tom, ako v januári v Paríži traja ozbrojení islamisti v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo a v židovskej predajni povraždili 17 ľudí.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Paríž #dron #bezpilotné lietadlo