Kerry: Rusko o svojom správaní na Ukrajine klame svetu do očí

Rusko klame svetu do očí o svojom správaní na Ukrajine a rozpútalo propagandistické cvičenie nebývalé od najhorších čias studenej vojny. Pri rozprave v americkom Senáte to v utorok vyhlásil americký minister zahraničia John Kerry. Na otázku, či podporuje odoslanie zbraní na Ukrajinu, americký minister neodpovedal.

24.02.2015 22:00
Kerry Syria Foto: ,
Americký minister zahraničných vecí John Kerry.
debata (221)

Rusko „klame do očí mne a mnohým iným pri mnohých rôznych príležitostiach,“ vyhlásil Kerry. Moskva opakovane „prekrúca skutočnosť či klame“ o svojich operáciách na východe Ukrajiny.

„Rozpútal najväčšie propagandistické cvičenie, aké sme videli od najhorších rokov studenej vojny,“ zdôraznil americký minister. Rusko sa podľa neho pustilo do novej hry medzi Východom a Západom a „hrá vabank“, čo Spojené štáty považujú za zbytočné a nebezpečné.

Rusko dôrazne odmieta obvinenia z podpory východoukrajinských separatistov a popiera, že by vzbúrencov zásobovalo zbraňami a bojovníkmi z radov ruskej armády. Prezident Vladimir Putin v jednom zo svojich nedávnych prejavov konštatoval, že na Ukrajine proti vládnemu vojsku nebojujú Rusi, ale „donbaskí traktoristi a baníci“.

Aj ruské médiá ale stále častejšie informujú o verbovaní ruských dobrovoľníkov pre bojové operácie v Donbase, ktorému ruské úrady prinajmenšom nebránia. Podľa správy moskovského denníka Kommersant z minulého týždňa vysielajú bojovníkov na donbaský front aj pravidelné jednotky ruskej armády.

Kerry odmietol odpovedať na otázku, aký má názor na prípadné vojenské dodávky Kyjevu. Senátorom povedal, že o tejto otázke sa diskutuje v americkej vláde aj v Kongrese.

Britský premiér David Cameron v utorok varoval, že pokiaľ nebude Rusko na Ukrajine zastavené, čaká destabilizácia aj Moldavsko a pobaltské štáty. V parlamente oznámil, že Spojené kráľovstvo v marci vyšle na Ukrajinu vojenských špecialistov, ktorí budú pomáhať pri výcviku ukrajinských vojakov. Británia tiež bude Kyjevu dodávať „taktické spravodajské informácie“, ponúkať vojenské poradenstvo a pomáhať pri reforme armádnej logistiky a zdravotnej starostlivosti.

221 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #USA #john kerry #David Cameron #Ukrajina #kríza na Ukrajine