Orbán sa domáha transportu zemného plynu z Turecka

Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok vyzval k úsiliu zabezpečiť zemný plyn pre krajiny strednej Európy cez Turecko. Maďarsko plánuje získať plyn z Turecka cez Srbsko, povedal Orbán po rokovaniach so svojim tureckým náprotivkom Ahmetom Davutoglom.

24.02.2015 22:13
Viktor Orban Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán.
debata (3)

Obaja premiéri sa na stretnutí zhodli na tom, že rastúce napätie v Eurázii je neželané. „Namiesto permanentného nátlaku, aby sme odpovedali na otázku, či Východ alebo Západ, naše záujmy spočívajú v schopnosti povedať: Východ a Západ,“ vyhlásil Orbán a vyzval Európu a Áziu k spolupráci, ktorá bude obojstranne prospešná.

V rámci bilaterálnych úspechov krajín vyzdvihol Orbán otvorenie pobočky maďarskej Eximbanky v Istanbule a rekordne vysoký export krajiny do Turecka v uplynulom roku.

Orbán zároveň poďakoval svojmu náprotivkovi za zabezpečenie bezvízového cestovania a prijal pozvanie do Turecka. Vyhlásil tiež, že Maďarsko by sa malo inšpirovať príkladom úspešného Turecka, ktoré sa hrdí vysokou pôrodnosťou, a brať otázky rodiny veľmi vážne.

Davutoglu na tlačovej konferencií povedal, že väzby medzi dvoma krajinami sú dôležité a na zvýšenie ich dynamiky by bolo dobré, aby bilaterálny obchod medzi krajinami dosiahol 5 miliónov dolárov tak skoro, ako to len bude možné.

Ocenil tiež podporu Maďarska v tureckých ašpiráciách na členstvo v EÚ. Davutoglu vyhlásil, že Turecko je otvorené spolupráci s krajinami strednej Európy pri prevode plynu z Ruska.

Pred tlačovou konferenciou obaja premiéri podpísali deklaráciu s účelom spoločne renovovať tureckú svätyňu z 16. storočia v Budínskych vrchoch a tiež dohody, týkajúce sa viacerých oblastí budúcej spolupráce krajín vrátane sociálneho zabezpečenia, mierového použitia jadrovej energie, ochrany spotrebiteľa a regulácie trhu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Turecko #zemný plyn