AI: Rok 2014 bol pre civilistov katastrofa, medzinárodné organizácie zlyhali

Uplynulý rok 2014 bol pre pokračujúci i nové vojnové konflikty katastrofou pre milióny civilistov, ktorí sa ocitli v ich dosahu a vlády ani medzinárodné organizácie tomu nedokázali účinne zabrániť. V najnovšej výročnej správe to uvádza organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International. Správa sa týka aj Slovenska, ktorému vytkla diskrimináciu rómskych detí v prístupe k vzdelaniu, ale aj referendum o ochrane tradičnej rodiny.

25.02.2015 10:22 , aktualizované: 16:50
Mariupoľ, Ukrajina Foto: ,
Záber z tvrdých bojov v Mariupole na východe Ukrajiny, počas ktorých proruskí separatisti ostreľovali obytné štvrte a umierali civilisti.
debata (42)

Situácia je kritická najmä v Sýrii a Iraku, násilie v masovom meradle však zažívali aj obyvatelia Izraela, Palestíny, Ukrajiny či Nigérie. Ozbrojené skupiny sa vlani dopustili porušovania ľudských práv najmenej v 35 krajinách sveta, teda približne v jednej pätine zo 160 krajín, ktoré Amnesty International sledovala.

„V dôsledku činnosti skupín ako Boko Haram, Islamský štát a Šabáb dochádza k prelievaniu hraníc jednotlivých štátov. Ďalší civilisti tak budú nútení žiť pod kontrolou kvázi štátov, budú predmetom zneužívania, prenasledovania a diskriminácie,“ uviedla Anna Neistatová, riaditeľka výskumu Amnesty International. Celosvetová reakcia na násilné konflikty bola podľa generálneho tajomníka organizácie Al Salila Shettyho neefektívna a zahanbujúca. „Ľudia trpeli barbarskými útokmi a represiami, medzinárodné spoločenstvo neobstálo v dodržiavaní svojich záväzkov,“ povedal.

Radikáli z Islamského štátu si za centrum... Foto: printscreen, youtube.com
Islamský štát, Sýria, Rakka Radikáli z Islamského štátu si za centrum svojho kalifátu vybrali sýrske mesto Rakka. Tým jeho obyvateľom, ktorí s islamistami nesympatizujú, sa život zmenil na peklo.

Amnesty International upozornila na to, že najmenej v 18 krajinách došlo k vojnovým zločinom. V 62 krajinách justícia poslala do väzenia ľudí, ktorí si uplatňovali právo na slobodu prejavu a zhromažďovania, 82 štátov svojich občanov mučili alebo s nimi zle zaobchádzali. Organizácia tiež spočítala, že v 78 krajinách platia zákony kriminalizujúce ľudí kvôli ich homosexuálnej orientácii a že v 28 štátoch sú zakázané potraty aj v prípade, keď je tehotenstvo dôsledkom znásilnenia alebo je ním ohrozený život ženy.

Slovákom vyčíta diskrimináciu Rómov i referendum

Slovensku i Českej republike organizácia vyčíta diskrimináciu rómskych detí v prístupe k vzdelaniu. Bratislavu kritizuje aj za to, že nevenuje dostatočnú pozornosť prípadom policajného násilia voči Rómom a že doteraz neratifikovala Dohodu Rady Európy o prevencii a boja proti násiliu na ženách a domácemu násiliu. Kriticky sa zmienila aj o referende na ochranu tradičnej rodiny a zákaze adopcií detí osobám rovnakého pohlavia a fakt, že otázky referenda odsúhlasil dokonca Ústavný súd.

V Česku Amnesty International zaznamenáva okrem diskriminácie rómskych detí aj rastúce nepriateľstvo voči moslimskej komunite a zlé zaobchádzanie s pacientmi v psychiatrických liečebniach.

Islamisti z Boko Haram obsadili mnohé miesta na... Foto: SITA/AP
Boko Haram Islamisti z Boko Haram obsadili mnohé miesta na severovýchode Nigérie. Ich cieľom ja vytvoriť z nich kalifát.

Amnesty International varuje, že svet bude tento aj budúci rok čeliť ešte rozsiahlejšej kríze s utečencami, a to najmä s rastúcou mocou ozbrojených skupín ako Islamský štát v Iraku a Sýrii či Boko Haram v Nigérii a susedných štátoch.

V tejto súvislosti upozorňuje, že Bezpečnostnej rade OSN sa nepodarilo vysporiadať ani s tými najkrvavejšími konfliktmi, aj keď dochádzalo k páchaniu strašných zločinov na civilistoch. Organizácia preto vyzvala päť stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, aby sa vzdali svojho práva veta v prípade genocídy a ďalších hromadných zverstiev. „Mohlo by tak dôjsť k zmene pravidiel hry. OSN by tak dala najavo, že chce pomôcť chrániť životy civilistov,“ uviedol Shetty.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #genocída #Amnesty International