Blízky východ: Z náboženskej rivality je boj o moc

Islamský štát proti šiitským milíciám. Irán proti Saudskej Arábii. Jemenskí húsiovia proti všetkým. Rivalita, ktorá zásadne ovplyvňuje dianie v moslimskom svete, má korene v roku 632.

25.02.2015 11:27
šiiti, Irak Foto: ,
Šiitské milície bojujúce proti sunitskému Islamskému štátu v Iraku.
debata (4)

Po smrti proroka Mohameda sa hľadal jeho nástupca. Šiiti za vodcu islamu pokladajú len potomkov Mohameda. Suniti zase uznali za prvého kalifa Abú Bakra. Bol to Mohamedov priateľ a svokor.

Hoci toto náboženské delenie je veľmi podstatné, moderná rivalita medzi sunitmi a šiitmi je predovšetkým bojom o politickú moc.

"Každý konflikt v regióne Blízkeho východu je hlavne politický. V Sýrii, Iraku, Libanone aj Jemene. Konflikty zahŕňajú sunitov a šiitov, ale ich príčina nie je náboženská,“ povedal pre Pravdu expert na islamské štúdie Thomas Pierret z Edinburskej univerzity "Je to otázka, kto kontroluje štátnu moc. Teraz sme svedkami toho, ako lokálne spory čoraz viac prerastajú do konfliktu, ktorý zasahuje celý región. Opisujeme ho ako rivalitu sunitov a šiitov, ktorá má náboženský obsah. Ako som však už povedal, skutočným problémom je snaha získať politickú moc,“ uviedol Pierret.

Súhlasí aj odborník na dejiny Blízkeho východu Christian Sahner z Princetonskej univerzity. "Konflikt medzi sunitmi a šiitmi na Blízkom východe je mimoriadne dôležitý. Musíme však rozlišovať medzi politickou a náboženskou rovinou tejto rivality. Nevraživosť medzi sunitmi a šiitmi má korene v stredoveku. Neznamená to však, že odvtedy sa nič nezmenilo. Jazyk, symboly a viera minulosti sa dnes využívajú na získanie politickej moci,“ povedal pre Pravdu Sahner, autor knihy Medzi ruinami: Sýria minulosti a prítomnosti.

Najnovšie šiitsko-sunitskú rivalitu ponúka Jemen. Kmeň húsiov je momentálne najsilnejšou mocenskou frakciou v krajine. Ide o šiitov, hoci v Jemene žije viac sunitov. Najextrémnejší problém rivality medzi týmito dvoma skupinami zase predstavuje dianie v Sýrii a Iraku. Na jednej strane je boj s režimom Bašára Asada. Na druhej strane necitlivý prístup väčšinových šiitov k menšinovým sunitom v Iraku. Z toho všetkého, ale samozrejme aj zo zvrhnutia režimu Saddáma Husajna Američanmi, vyrástlo monštrum, ktoré sa nazýva Islamský štát.

Radikáli využívajú, že sunniti, ku ktorým Saddám patril, stratili špeciálne postavenie v Iraku. V krajine si posilnil vplyv šiitský Irán, ktorý podporuje aj Bašára Asada v Sýrii. "Konflikt medzi sunitmi a šiitmi je otvorenou ukážkou ďalšieho problému. Ide o rivalitu medzi Iránom a Saudskou Arábiou o získanie vplyvu nad Blízkym východom a Južnou Áziou,“ vysvetlila pre Pravdu Shireen Hunterová, odborníčka na islamský svet z Georgetownskej univerzity. Táto rivalita je taká jednoznačná, že Saudská Arábia sa na adresu Iránu vyjadruje neraz tvrdšie ako Izrael. Rijád v minulosti varoval Washington, že ak Teherán vyrobí jadrovú zbraň, Saudská Arábia si ju zaobstará tiež.

"Amerika sa dokonca pokúšala zmieriť niektoré arabské krajiny s Izraelom na základe toho, že poukazovala na Irán a šiitov ako na spoločného nepriateľa,“ povedala Hunterová, ktorá sa narodila v Iráne, kde do revolúcie v roku 1979 pracovala na ministerstve zahraničných vecí. Saudská Arábia spolu so Spojenými arabskými emirátmi pomohla v roku 2011 vojensky potlačiť povstanie v Bahrajne. Demonštranti boli väčšinou šiiti, ktorí tvoria v krajine väčšinu. Bahrajn však riadi sunitská kráľovská rodina.

Režim v Sýrii, ktorý pod vedením Asada ovládajú predstavitelia šiitskej sekty alávitov, zase vojensky a finančne podporuje Irán. Podľa mnohých odborníkov by Asad už dávno skončil, keby na jeho strane nebojovalo šiitské libanonské hnutie Hizballáh. Sunitské štáty Perzského zálivu v Sýrii pomáhajú umierneným rebelom aj teroristickým skupinám.

"Keby sa podarilo riešiť vzťahy medzi Iránom a Saudskou Arábiou, zásadne by to prispelo aj k zmierneniu napätia medzi sunitmi a šiitmi. Obávam sa však, že ani jeden zo spomenutých štátov nemá záujem na stabilizácii situácie,“ povedala Hunterová.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Islamský štát