Francúzsko: Rusko bude čeliť sankciám, ak separatisti zaútočia na Mariupoľ

Rusko bude čeliť ďalším sankciám zo strany EÚ, ak sa separatisti rozhodnú zaútočiť na strategický ukrajinský prístav Mariupoľ, vyhlásil v stredu francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

25.02.2015 15:50
Laurent Fabius, Francúzsko, Foto: ,
Minister zahraničných vecí Francúzska Laurent Fabius.
debata (157)

„Súčasným problémom je najmä Mariupoľ. Rusku sme jasne povedali, že ak separatisti zaútočia smerom na Mariupoľ, všetko vrátane podmienok sankcií sa radikálne zmení,“ povedal Fabius francúzskej rozhlasovej stanici France Info a dodal, že ak sa tak stane, otázka sankcií bude na európskej úrovni znova nastolená.

Nemenovaný francúzsky diplomatický zdroj však tvrdenia o možnosti ďalších sankcií zbagatelizoval s tým, že diskusiu o implementácií minských dohôd podľa neho nie možné viesť paralelne s diskusiou o sankciách. Fabius v utorok zorganizoval v Paríži stretnutie ministrov zahraničných vecí Ruska, Ukrajiny a Nemecka, na ktorom spoločne opätovne vyzvali k rešpektovaniu porušovaných dohôd o prímerí.

Ukrajinská vláda sa obáva, že polmiliónový prístav Mariupoľ by mohol byť ďalším strategickým cieľom separatistov, uviedol ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin po utorkových rokovaniach. Dobytie prístavu by mohlo separatistom otvoriť koridor na juhu krajiny, smerom k už anektovanému Krymskému polostrovu.

Veliteľ doneckých separatistov Eduard Basurin v utorok povedal, že povstalci sa ešte stále plánujú zmocniť celého územia oboch separatistických oblastí na východe Ukrajiny vrátane Mariupoľu, pokúšať sa však o to budú prostredníctvom rokovaní s ukrajinskou stranou. Basurin zároveň poprel tvrdenie Kyjeva, že v dedinách v blízkosti Mariupoľu prebiehajú vážne boje. Uviedol, že zaznamenal provokácie z ukrajinskej strany, k žiadnym vážnym incidentom však neprišlo.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #kríza na Ukrajine #Mariupol #proruskí separatisti