Výkriky nacionalistov prehlušil pád hrivny

Vari je to už ten tretí Majdan, pýtali sa v Kyjeve jeden druhého náhodní svedkovia stredajšieho tzv. pochodu pravice, pochodu pravdy, ktorý s veľkou pompou avizoval jeho organizátor, kyjevská pobočka radikálnej nacionalistickej organizácie Pravý sektor.

26.02.2015 09:14
Pravý sektor, Kyjev Foto:
Členovia radikálneho Pravého sektora počas stredajšieho pochodu ulicami Kyjeva.
debata (154)

„Chceme pravdu, lustráciu, tresty pre tých, čo strieľali na Majdane, Sláva Ukrajine!“ ozývalo sa pravidelne počas pochodu niekoľkých desiatok väčšinou mladých ľudí pod červeno-čiernymi zástavami Pravého sektora Dmytra Jaroša, poslanca parlamentu. V priamom prenose TV Spilne bolo vidieť, ako sa pred generálnou prokuratúrou, ministerstvom vnútra a sídlom prezidenta pokúšajú radikálni nacionalisti z organizácie Trojzubec Banderu, Revanš spolu s futbalovými „ultras“ „pripomenúť úradníkom, kto ich dostal k moci“.

Pád hrivny neprestáva ožobračovať Ukrajincov

Kritika nacionalistických radikálov na adresu vládnej moci, ktorú charakterizovali aj rok po štátnom prevrate ako skorumpovanú a riadenú oligarchami, zanikla v ozvene hrivny rútiacej sa nadol. A to je dnes pre drvivú časť Ukrajincov väčší problém ako výkriky hŕstky radikálov uprostred Kyjeva.

Prezident Petro Porošenko podľa agentúry UNIAN v súvislosti s pohybom hrivny a devízovými zásobami „veľmi dôrazne“ požiadal šéfku ústrednej banky Valeriu Gontarevovú, aby urýchlene urobila nápravu na peňažnom trhu. Bankárka však tesne predtým obhajovala prijaté tvrdé opatrenia plnením dohôd s Medzinárodným menovým fondom. Porošenko napriek tomu dal Gontarevovej ultimátum do konca týždňa. Podľa viacerých pozorovateľov nie je vylúčené, že útok na vedenie banky má odpútať pozornosť Ukrajincov od udalostí na východe krajiny. Napokon z ultimáta aj tak nebolo nič.

„Výsledkom rokovania je prijatý komplex opatrení s cieľom stabilizovať situáciu na peňažnom trhu,“ pokúsil sa ešte v stredu popoludní upokojiť nespokojných Ukrajincov Porošenko. Pokračujúci pád meny totiž čoraz viac ožobračuje obyvateľov nášho východného suseda. K spomínanému vyhláseniu dospel Porošenko po niekoľkohodinovom rokovaní za účasti premiéra Jaceňuka, šéfa parlamentu Hrojsmana, šéfky ústrednej banky Gontarevovej, ministerky financií Jareskovovej, tajomníka rady obrany štátu Turčynova a šéfa prezidentskej administrácie Ložkina. Viacerí pozorovatelia v prvých reakciách pripomínajú, že prezident Porošenko už nasľuboval Ukrajincom toho viac, ale realizácia predsavzatí ostala väčšinou na papieri. V tejto súvislosti sa najčastejšie spomína stále všadeprítomná korupcia na všetkých stupňoch riadenia.

Korupcia nebezpečnejšia ako separatisti

„Ak sa nezačne s reformami, tak korupcia porazí Ukrajinu skôr ako separatisti,“ upozornila najnovšie Natalia Kibitaová, profesorka z univerzity v Glasgowe, citovaná ukrajinským portálom Korrespondent. Podľa nej radoví občania musia dostať stimul v boji s korupciou.

„Nemám na mysli peniaze, ale právo prijímať vlastné rozhodnutia bez úplatkov na každom kroku,“ dodala odborníčka. Ako však zároveň upozornila, najnovšie rokovania v Minsku „ešte viac prehĺbili priepasť medzi ukrajinskou vládou a jej ľudom“.

Za najväčší problém považuje Kibitaová hrozbu premeny ukrajinskej vojny na globálny konflikt v prípade zahraničných dodávok zbraní Kyjevu.

„Pripomína to poker. Je tu až priveľa blafovania. Môže to však vystrašiť Putina,“ upozorňuje univerzitná profesorka. A to v čase, keď Európa a USA síce verbálne odmietajú dodať Kyjevu „útočné zbrane“, ale na druhej strane americkí spojenci na Blízkom východe robia presný opak. Sotva bez vedomia Washingtonu. A tak prezident Porošenko po pondelkovom návrate zo zbrojárskeho veľtrhu v Abú Zabí netajil, že Kyjev na veľtrhu podpísal dvadsať kontraktov na dodávku zbraní. Ako pripomínajú v reakcii niektorí pozorovatelia, určite sa netýkajú nepriestrelných viest ani prilieb.

Výsledok z Abú Zabí okomentoval Anton Heraščenko, jeden z politických jastrabov v Porošenkovom okolí a dnes poradca prezidenta, takto: „Arabi, na rozdiel od Európanov a Američanov, sa neboja hrozieb Putina o rozpútaní tretej svetovej vojny v prípade dodávky zbraní a vojenskej techniky Ukrajine.“ Podľa neho majú Arabi „vlastné účty s Putinom v súvislosti s poklesom ceny ropy takmer o polovicu“. Poradca ukrajinského prezidenta pritom účelovo zabudol na skutočnosť, že to nebola Moskva, ktorá zapríčinila spomínaný pokles a že v súvislosti s ním ide o snahu Západu potrestať Rusko za podporu ukrajinských povstalcov znížením príjmov do štátnej pokladnice.

© Autorské práva vyhradené

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Pravý sektor #Majdan #hrivna