Doživotie pre vraha amerického snajpera

Život strávi za mrežami. Vojnový veterán Eddie Ray Rout si v stredu vypočul rozsudok za vraždu Chrisa Kyla.

26.02.2015 10:18
ostreľovač, snajper, chris kyle Foto: ,
Americký snajper Chris Kyle.
debata (40)

Toho najprv preslávila kariéra v Iraku, keď ako ostreľovač zaznamenal najviac potvrdených zásahov v histórii amerických ozbrojených síl. Kyle o svojom živote napísal knihu, podľa ktorej natočil Clint Eastwood film s názvom Americký snajper. Dielo v hlavnej úlohe s Bradleyom Cooperom sa stalo hitom. Vo svete film zarobil už viac ako 430 miliónov dolárov. Rout zastrelil Kyla pred dvoma rokmi. K činu sa priznal. Kyle mal po návrate z Iraku osobnostné problémy. Snažil sa pomáhať aj ďalším veteránom, medzi nimi Routovi. Vrah okrem Kyla zastrelil aj jeho priateľa Chada Littlefielda.

„Vzal si život dvom hrdinom. Mužom, ktorí sa snažili s tebou spriateliť. Si hanbou Ameriky,“ vyhlásil na adresu páchateľa počas súdneho pojednávania Jerry Richardson, Littlefieldov švagor. Hoci Rout vraždu nepopieral, jeho obhajoba tvrdila, že by ho mali oslobodiť. Páchateľ vraj počas činu trpel paranojou a prejavoval znaky schizofrénie. "Veril, že ho chcú zabiť,“ vyhlásil obhajca Warren St. John. Počas reči obhajoby súdnu sieň opustila vdova po zavraždenom Taya Kylová.

Podľa žalobkyne Jane Starnesovej však Rout vraždu naplánoval. Zabíjal na strelnici v Chalk Mountain v Texase. Rout si počkal, kým Kyle dostrieľal a vyprázdnil zbraň. Potom ho napadol odzadu. "To nie je šialenstvo. Je to chladnokrvne naplánovaná vražda,“ uviedla Starnesová. Životný príbeh Kyla sa stal v USA mimoriadne sledovanou udalosťou. Debatu ešte viac rozvíril úspešný film. Podľa kritikov bol Kyle len vraždiacim strojom, ktorý pohŕdal Iračanmi a o svojom živote viac ráz klamal. Stúpenci ostreľovača zase zdôrazňujú jeho hrdinstvo v boji a pomoc veteránom. Na stranu Kyla sa postavil aj jeho iracký tlmočník, ktorý odmietol tvrdenia, že ostreľovač by bol rasista.

"Táto debata má veľmi málo spoločného s filmom. Jednoducho odráža postoje komentátorov k irackej vojne. Americká spoločnosť zostáva rozdelená v pohľade na konflikt. Pre časť USA bola vojna hroznou chybou. Ďalší ju zase vlastenecky obhajujú. Podľa mňa bola hroznou chybou. Teším sa však na to, keď si film Americký snajper pozriem,“ reagoval pre Pravdu expert na spoločnosť a kultúru USA z vysokej školy v Middlebury.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #ostreľovač #Chris Kyle #Eddie Ray Rout