Na východe Ukrajiny je ďalší ruský humanitárny konvoj, opäť bez kontroly

Konvoj 170 ruských nákladných áut doviezol v piatok do hlavných bášt proruských separatistov na východe Ukrajiny, Donecka a Luhanska, približne 1 800 ton potravín.

27.02.2015 07:18 , aktualizované: 11:30
Ukrajina, vojak, ukrajinský, armáda, Foto: ,
Ukrajinský vojak na stráži. Ukrajina považuje ruské humanitárne konvoje za provokáciu.
debata (92)

Ako informujú ruské úrady, autá doviezli hlavne mäsové a rybie konzervy, múku, cukor a ryžu ako humanitárnu pomoc pre vojnou rozvrátený Donbas.

„Do Donecka dorazilo viac ako 80 kamiónov s humanitárnym nákladom, tvoreným z väčšej časti potravinami. Priviezli aj lieky, hygienické potreby, knihy a školské pomôcky,“ povedal agentúre TASS Oleg Voronov z ruského ministerstva pre mimoriadne situácie, ktoré konvoj vypravilo.

Ďalšia časť konvoja, tiež viac než 80 kamiónov, predtým doviezla pomoc do Luhanska. Po vyložení nákladu sa nákladné autá vrátia späť do Ruska.

Išlo už o šestnásty humanitárny konvoj vypravený od začiatku proruskej vzbury v apríli minulého roka. Rusko podľa TASS od vlaňajšieho augusta odoslalo na Donbas viac ako 20 000 ton humanitárnej pomoci.

Ukrajina považuje ruské humanitárne konvoje za provokáciu a porušenie svojej suverenity. Colné odbavenie na hraniciach obstarávajú povstalci, pri prejazde niekoľkých konvojov boli údajne pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ukrajinská pasová a colná kontrola nemá k hraniciam kontrolovaným separatistami prístup.

Na Ukrajine má pokračovať odsun ťažkých zbraní z frontu

S ťažkosťami a v ovzduší hlbokej nedôvery na východe Ukrajiny pokračuje odsun ťažkej bojovej techniky z línie bojov, ktorý ukrajinskej armáde a povstalcom nariaďujú minské mierové dohody z polovice februára.

Hoci Kyjev už vo štvrtok ohlásil začiatok sťahovania ťažkých zbraní, povstalci dali armáde ultimátum. Ak vraj s odsunom do piatkového večera nezačne, vráti vzbúrenci odnesené zbrane späť na front.

Proces oddelenia úderných jednotiek na donbaskom fronte sprevádza vzájomné obviňovanie zo sabotáže minských dohôd.

Misia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) má navyše vraj len obmedzené možnosti, ako sťahovanie ťažkých zbraní kontrolovať. Povstalci tvrdia, že 90 percent svojich ťažkých zbraní už z frontu vyviezli. Kyjev to popiera.

Jasno do informácií o pohyboch vojsk by mohla vniesť ďalšia videokonferencia takzvanej kontaktnej skupiny ohlásená na piatok. Zástupcovia Kyjeva, Moskvy, OBSE a vzbúrencov budú rokovať o dodržiavaní prímeria a o plnení ďalších dvanástich bodov dohodnutých v bieloruskom Minsku.

Na žiadosť Nemecka a Francúzska má v piatok na mimoriadnej schôdzi o situácii na Ukrajine rokovať Bezpečnostná rada OSN. Zíde sa na diskusii o ukrajinskej kríze prvýkrát od vyhlásenia prímeria.

92 debata chyba
Viac na túto tému: #BR OSN #OBSE #Ukrajina #kríza na Ukrajine #humanitárny konvoj #Donecko #Luhansko #ruský konvoj #ťažké zbrane