Ak Savčenková vo väzení umrie, Rusko odsúdi celý svet, varujú Putina

Ukrajinská letkyňa Naďa Savčenková, ktorá v Rusku čelí obvineniu z podielu na zabití dvoch ruských novinárov na Ukrajine, sa po 76 dňoch hladovky ocitla na pokraji smrti, upozornila Jelena Masjuková, ktorá je členkou rady pre ľudské práva pôsobiacej pri úrade ruského prezidenta.

27.02.2015 12:29
Nadežda Savčenková Foto: ,
Na podporu v Rusku väznenej ukrajinskej pilotky Nadeždy Savčenkovej sa konalo niekoľko zhromaždení, snímka zachytáva protest pred budovou ruského veľvyslanectva v Kyjeve, 24. fabruára 2015.
debata (272)

Masjuková vyzvala úrady, aby preložili Savčenkovú z moskovskej väzobnej väznice do domáceho väzenia, pretože v prípade úmrtia obžalovanej by krajine hrozila hanba a ďalšie sankcie.

Moskovský mestský súd tento týždeň schválil predĺženie väzby Savčenkovej až do polovice mája. Podľa väzenskej správy je vraj zdravotný stav Savčenkovej uspokojivý.

„Kým mi budete oponovať, že Savčenková je zločinec a vrah a že súd všetko vyrieši, majte na pamäti na moje slová: Naďa Savčenková môže umrieť v najbližších dňoch,“ napísala Masjuková vo svojej výzve. „Ak Savčenková zomrie v ruskom väzení, stane sa na Ukrajine národnou hrdinkou, pomenujú po nej jednotku dobrovoľníkov, lietadlo aj námestie v Kyjeve, zatiaľ čo Rusko dostane ďalší sankčný zoznam,“ varovala.

Stav obžalovanej, ktorá počas hladovky schudla o 17 kilogramov a v poslednom čase vraj odmieta aj injekcie glukózy, sa podľa nej prudko zhoršil. Zachrániť život by jej však mohlo prepustenie do domáceho väzenia, zriadeného napríklad na ukrajinskom veľvyslanectve v Moskve, alebo v nejakom moskovskom byte, prenajatom advokátom, usúdila Masjuková.

Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom... Foto: SITA/AP, Pavel Golovkin
Nadežda Savčenková, Ukrajina, väzenie, Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení predtým, ako začala protestnú hladovku.

Savčenková je v ruskom väzení od vlaňajšieho júna, keď bola zadržaná na ruskej strane hraníc. Ešte ako príslušníčka dobrovoľníckeho práporu v Donbase vraj úmyselne naviedla paľbu ukrajinských mínometov na neozbrojených ruských novinárov, z ktorých dva zahynuli. Následne podľa Moskvy prešla hranice ako utečenkyňa s falošnými dokladmi. Savčenková, ktorá sa medzitým v októbri stala poslankyňou kyjevského parlamentu, akékoľvek previnenie odmieta a tvrdí, že bola do Ruska zavlečená násilím.

„Ak o jej oslobodení politici nerozhodnú, ponesie zodpovednosť za jej zdravie a život v plnom rozsahu ruská vláda,“ povedal novinárom obhajca Nikolaj Polozov. Na prepustenie Savčenkovej vyzvala Moskvu aj Európska únia, o jej oslobodenie sa zasadzoval ukrajinský prezident. Za ukrajinskú letkyňu sa prihovárali aj poslanci Európskeho parlamentu.

O oslobodenie Savčenkovej požiadal prezidenta Vladimira Putina aj známy spisovateľ Vladimir Vojnovič. „Ľudia sú už takí, že hocikedy nimi smrť jediného človeka otrasie viac než smrť stoviek ľudí na bojovom poli,“ varoval Putina pred reakciou svetovej verejnosti autor literárnej predlohy filmu Život a neobyčajné dobrodružstvá vojaka Ivana Čonkina. Reakcia sveta na smrť mladej ženy v ruskom väzení by podľa spisovateľa mohla byť ešte ostrejšia ako na anexiu Krymu a vojnu v Donbase. Kremeľ až doteraz na žiadosti, výzvy a prosby odpovedal, že o prípade musí rozhodnúť ruský súd.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #hladovka #Nadežda Savčenková #ruský súd