Radikáli teror financujú svetovým dedičstvom

"Toto pochádza zo Sýrie a toto je ešte zaujímavejšie. Práve sme to získali z Iraku," povedal otvorene novinárom z Radia 4 BBC strážnik v jednej z londýnskych galérií.

28.02.2015 11:12
Irak, Islamský štát Foto:
Na snímke z videa zverejneného tzv. islamským štátom jeho stúpenci, ktorí nemajú nič spoločné so skutočným islamským vierovyznaním, ničia vzácne sochy v múzeu v severoirackom Mosule.
debata (5)

Podľa denníka Washington Post sa tak stalo počas prehliadky viacerých výstavných miest v britskej metropole spoločne s Davidom Gillom, profesorom archeológie z University Campus Suffolk. Cieľom bolo objaviť medzi exponátmi odcudzené vzácne artefakty.

Ako napokon vyplynulo, predajom mnohých umeleckých diel napríklad radikáli z tzv. islamského štátu financujú ozbrojené operácie na severe Sýrie, ako aj v Iraku. Najnovšie sa v tejto súvislosti spomína barbarské plienenie v múzeu v severeoirackom Mosule, ktorý kontrolujú práve islamskí radikáli. Minulý víkend tam zničili sochy aj knihovňu v ktorej bolo napríklad 8 000 veľmi vzácnych zväzkov.

„Tieto trosky za mnou sú modly a sochy, ku ktorým sa v minulosti modlili ľudia namiesto toho, aby sa modlili k Alahovi. Keď prorok Mohamed prišiel do Mekky, ničil bôžikov holými rukami. Náš Prorok nám prikazuje ničiť modly. Jeho spoločníci to urobili vždy, keď dobyli nejakú krajinu. Ak Boh prikazuje zničiť to, tak je to pre nás hračka. Urobíme to, aj keby to malo hodnotu miliónov dolárov,“ hovorí pred kamerou na videu z plienenia mosulského múzea jeden z barbarov.

Ukazuje sa však, že nie všetko od „nevercov“ mizne v „pekelnom ohni“ hnevu "pravoverných“. Ako informovali v stredu aj noviny The Times, v Londýne možno nájsť hotové skvosty. Napríklad zlaté a strieborné byzantské dukáty, starorímsku keramiku, ale aj historické sklenené predmety za tisíce dolárov. Podľa novín citujúcich odborníkov z oblasti umenia a archeológie takmer sto takýchto ukradnutých artefaktov v Británii pochádza dnes len zo Sýrie, odkiaľ ich priviezli islamskí radikáli. Ich predajom tak získavajú financie na svoju extrémistickú činnosť. Kanál dodávok je vždy rovnaký. Vedie cez Turecko, Jordánsko a Libanon a organizujú ho ľudia, ktorí sa zaoberajú na čiernom trhu hlavne dodávkami zbraní a narkotík.

„Takýto obchod je najväčšou hrozbou kultúre od čias druhej svetovej vojny. A ešte nebezpečnejšie je, že ide o príjmy radikálov,“ reagoval Robert Jenrick, poslanec britského parlamentu a niekdajší riaditeľ aukčnej siene Christie's.

Islamskí radikáli však pokračujú v obchodovaní s artefaktmi, a to aj napriek aj najnovšej vlne nevôle, ktorú vo svete vyvolalo vo štvrtok zverejnené video z ničenia v Mosule. „Útok je viac ako kultúrna tragédia. Je to aj bezpečnostný problém, pretože sa týka násilného extrémizmu a celého irackého konfliktu,“ cituje Reuters výstižné konštatovanie z vyhlásenia generálnej tajomníčky UNESCO Iriny Bokovovej.

Vizitka barbarov

  • Irak 1991. Až 4¤000 exponátov zmizlo z Irackého národného múzea v Bagdade počas vojny v Perzskom zálive v roku 1991. Zo zbierky patriacej k najkrajším a najkompletnejším v Oriente zmizlo celkove 170¤000 umeleckých diel, dokumentujúcich 7¤000 rokov civilizácie.

Afganistan 2001. Príslušníci Talibanu v Afganistane zničili takmer 2¤000 rokov staré kamenné sochy Budhu. Veľakrát ich poškodili, ale až fundamentalisti z Talibanu ich dali vyhodiť do vzduchu.

  • Mali 2013. V meste Timbukt podpálili islamskí radikáli všetky dôležité starodávne rukopisy – starodávne zemepisné a vedecké knihy umiestnené v budove Inštitútu Ahmeda Baba. Bolo v ňom 20-tisíc vzácnych rukopisov, náboženských, právnických a vedeckých traktátov. Niektoré zo zachovaných rukopisov pochádzali až z 12. storočia.
  • Egypt 2013. Členovia Moslimského bratstva plienili v múzeu Malawi v egyptskom meste Minia. Zachrániť sa podarilo iba päťdesiat predmetov z celkového počtu 1¤089 exponátov. Zmizla napríklad vápencová socha stará 3¤500 rokov, ale aj šperky a sarkofágy.

Irak 2015. Stúpenci tzv. islamského štátu zničili v múzeu v Mosule vzácne historické sochy spolu s knihovňou, v ktorej bolo o. i. 8¤000 veľmi vzácnych zväzkov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irak #islamskí radikáli