Lavrov vyzval Ukrajinu na ukončenie údajnej blokády Donbasu

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok v prejave pred Radou OSN pre ľudské práva vyzval Ukrajinu, aby ukončila "faktickú" blokádu Donbasu a obnovila hospodárske väzby aj poskytovanie služieb na východe krajiny.

02.03.2015 07:08 , aktualizované: 17:48
John Kerry, Sergej Lavrov, USA, Rusko Foto: ,
John Kerry a Sergej Lavrov
debata (48)

Kyjev by sa podľa neho mal dištancovať od „extrémistov“. Šéf ruskej diplomacie tiež odsúdil piatkovú vraždu ruského opozičného politika Borisa Nemcova v Moskve, informovala agentúra Reuters.

Nemcovova vražda je podľa Lavrova „odporných zločinom“ a prezident Vladimir Putin vraj osobne dohliadne na riadne vyšetrenie prípadu a potrestanie vinníkov. Zároveň označil akýkoľvek pokus o využitie vraždy bývalého vicepremiéra na politické účely za „opovrhnutiahodný“.

Ukrajinské vedenie v prejave minister zahraničia vyzval, aby nabralo „kurz smerom k mieru“. Doteraz vraj bol dosiahnutý „konkrétny pokrok“ v plnení mierových dohôd z Minska, podľa ktorých má od 15. februára na východe Ukrajiny platiť prímerie, aby následne bolo možné podniknúť ďalšie kroky na urovnanie konfliktu. Prímerie sa podľa Lavrova teraz „konsoliduje“.

K dosiahnutiu mieru ale musí Kyjev podľa ruského ministra zrušiť údajnú blokádu Donbasu a obnoviť hospodárske styky a bankové služby, vyplácať sociálne dávky a znovu umožniť slobodný pohyb z oblasti do ostatných častí Ukrajiny.

Lavrov na plenárnom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva prehovoril krátko pred americkým ministrom zahraničia Johnom Kerrym, s ktorým ráno rokoval okrem iného práve o situácii na Ukrajine. Ďalšími témami asi 80-minutového rozhovoru boli podľa ministerstva zahraničia USA tiež konflikt v Sýrii a iránsky jadrový program.

Rezolúcie, ktoré rada na záver svojho zasadania prijme, nie sú záväzné a majú skôr symbolický charakter. Tá týkajúca sa Ukrajiny kvôli veľkým rozporom v postojoch Ruska a Západu s najväčšou pravdepodobnosťou nebude prijatá vôbec.

Kerry žiadal Lavrova o dodržiavanie prímeria na Ukrajine

Moskva a proruskí separatisti na Ukrajine musia implementovať prímerie, inak budú čeliť dôsledkom, ktoré môžu nepriaznivo zasiahnuť ruskú ekonomiku. Americký minister zahraničia Kerry to v pondelok v Ženeve povedal Lavrovovi. Kerry na tlačovej konferencii uviedol, že prímerie musí byť rešpektované vo všetkých oblastiach vrátane Debaľceva a okolia Mariupoľu.

„Pokiaľ sa tak nestane, ak aj naďalej bude dochádzať k rozsiahlemu porušovaniu, potom prídu nevyhnutne ďalšie dôsledky, ktoré navyše zaťažia ruskú ekonomiku, už aj tak sa zmietajúcu v problémoch,“ povedal Kerry. Dodal, že prímerie je selektívne a stále dochádza k ostreľovaniu a zabíjaniu. „Sme pripravení spolupracovať s prezidentom (Vladimirom) Putinom a Ruskom hneď, ako budú skutočne pripravení dodržiavať podpísané dohody a riadiť sa medzinárodnými štandardami,“ zdôraznil Kerry. Lavrov na stretnutí povedal, že došlo pri dodržovaní prímeria k hmatateľnému pokroku a zbrane zmizli z frontových línií.

Obaja vplyvní diplomati sú síce v pravidelnom kontakte, no zásadnejšie dohody ich rozhovory dosiaľ nepriniesli. Stretnutie ministrov sa uskutočnilo v čase, keď Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) oznámil zvýšenie počtu mŕtvych v ukrajinskom konflikte na 6000. Rusko naďalej popiera obvinenia Kyjeva i Západu, že vojensky podporuje separatistov, podľa OSN však „dôveryhodné správy nasvedčujú pokračujúcemu prúdeniu ťažkých zbraní a zahraničných bojovníkov“ z Ruska do východoukrajinských separatistických oblastí v období od decembra.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Rusko #USA #KĽDR #Sýria #Irán #OSN #john kerry #iránsky jadrový program #Ukrajina #Sergej Lavrov #kríza na Ukrajine