Talianske námorníctvo odštartuje pri Líbyi vojenské cvičenie

Taliansko odštartuje v pondelok každoročné námorné cvičenie pri pobreží Líbye, odkiaľ prúdia tisíce imigrantov cez Stredozemné more smerom k Európe. Ako povedal admirál Pierpaolo Ribuffo, cvičenie pod názvom Mare Aperto (Otvorené more) nesúvisí s politickou krízou v Líbyi, prítomnosť vojenských plavidiel v oblasti však môže pomôcť zlepšiť tamojšiu bezpečnostnú situáciu.

02.03.2015 07:18
debata (1)

Taliansko, ktorého južné ostrovy ležia len asi 300 kilometrov od líbyjského pobrežia, vyvíja snahy na stabilizáciu situácie v Líbyi, kde o moc súperia dve vlády a kde majú islamisti stále väčší vplyv. „Budeme cvičiť našich vojakov, to je všetko,“ povedal Ribuffo.

Námorné cvičenie sa nekonalo minulý rok, keďže v oblasti vtedy prebiehala námorná misia Mare Nostrum zameraná na záchranu utečencov. Misiu spustilo Taliansko potom, čo sa pri ostrove Lampedusa utopili stovky imigrantov z Afriky.

Mare Nostrum minulý rok nahradila operácia Európskej únie pod názvom Triton, ktorú zabezpečuje európska pohraničná agentúra Frontex. Do Talianska sa z Afriky už tento rok preplavilo vyše 5000 utečencov, pričom väčšina štartuje v Líbyi.

Minulý rok sa ich na európsky kontinent preplavilo vyše 170-tisíc. Existujú obavy, že s utečencami sa do Európy preplavia aj radikálni islamisti, ktorí by mohli uskutočniť teroristické útoky.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sýria #utečenci #vojenské cvičenie #námorníctvo #migranti