Vražda Borisa Nemcova - pri Kremli zabíjala nenávisť

Vražda opozičného politika Borisa Nemcova mohla byť pokusom priviesť šéfa Kremľa k tvrdšiemu kurzu na Ukrajine i v Rusku. V rozhovore pre Pravdu to povedal analytik moskovského Centra politických technológií Alexej Makarkin.

02.03.2015 10:00
debata (189)
Alexej Makarkin
Alexej Makarkin, rusko, analytik Alexej Makarkin

Začnime dvoma klasickými otázkami. Kto je vinný a čo robiť?
Kto je vinný, na to by malo nájsť odpoveď vyšetrovanie. A čo robiť? Čo najskôr odhaliť a dolapiť nielen vykonávateľov vraždy, ale aj tých, čo si smrť Borisa Nemcova objednali, a tiež pokúsiť sa znížiť nebezpečnú hladinu všadeprítomnej nenávisti. Zatiaľ môžeme hovoriť len o hypotézach. Ja vidím dve najpravdepodob­nejšie: môžu za tým byť ultrapravicoví nacionalisti, prepojení na Doneck a Luhansk, ktorí nenávidia liberálov a Nemcova považovali za úhlavného nepriateľa, vlastizradcu. Druhá verzia môže súvisieť so želaním časti mocenskej elity, aby si prezident Vladimir Putin zvolil tvrdší kurz.

Skutočne pripúšťate možnosť, že vrahovia chceli vyvinúť tlak na Putina?
Áno, a považujem ju dokonca za pravdepodobnejšiu než prvú verziu. Väčšia pozornosť sa síce spravidla venuje kritike zo strany liberálnej a demokratickej opozície, existujú však aj kritici z opačnej strany, ktorí sa nazdávajú, že prezident nie je dostatočne energický, že treba postúpiť ďalej, dobyť Mariupoľ, ignorovať reakcie Západu.

Keď uprednostňujete spomínané dve verzie, znamená to, že vraždu považujete za politickú?
Je to nesporne politická vražda.

Viaceré provládne internetové médiá však naznačujú, že Nemcov bol, s prepáčením, sukničkár, v osudný večer mal rande s mladou ukrajinskou modelkou a že sa tak mohol stať obeťou žiarlivého soka v láske…
Podobných verzií pokúšajúcich sa bulvarizovať zjavnú politickú vraždu sa ešte určite objaví nemálo. Je to súčasť propagandy, rovnako ako to, keď sa hovorí, že Nemcova mohli zabiť islamisti.

Túto verziu, ako jednu z viacerých, ktoré sa preverujú, spomenul aj hovorca federálneho Vyšetrovacieho výboru Vladimir Markin. Nepripúšťate možnosť, že sa Nemcov stal obeťou pomsty islamistických fanatikov za to, ako jednoznačne po masakre v Paríži podporil časopis Charlie Hebdo, ktorý zverejnil karikatúry proroka Mohameda?
Nemyslím si, že to spravili islamisti. Nedáva mi zmysel, prečo by to urobili demonštratívne v blízkosti Kremľa. Markin však spomenul ako jednu zo základných verzií, že zločin mohli spáchať radikáli, ktorí sa vrátili z východnej Ukrajiny. V tejto hypotéze je oveľa viac logiky. Úvahy o spojitosti so súkromným životom obete či s islamistami, majú len špekulatívnu povahu. Neporovnateľne reálnejšie je, že vražda súvisí s politickými názormi a s udalosťami na Ukrajine. Otázne je len to, kto to urobil: nejaká marginálna skupina krajných radikálov, alebo predstavitelia najtvrdšej protizápadnej a nacionalistickej línie z mocenských štruktúr. Motív by mohol byť v oboch prípadoch rovnaký: dosiahnuť samoizoláciu Ruska, keď faktor Západu prestane byť brzdou ďalšej ofenzívy na východe Ukrajiny a dobytia Mariupoľu. USA i EÚ jasne varovali, že v prípade útoku na Mariupoľ, kľúčové mesto Doneckej oblasti, nemilosrdne sprísnia sankcie. Napriek tomu je nemálo ľudí, ktorí sú presvedčení, že to treba riskovať.

Čo si myslíte o vyhlásení promoskovského vodcu Čečenska Ramzana Kadyrova, ktorý z vraždy Nemcova obvinil západné tajné služby túžiace vyprovokovať ruský Majdan?
Je to iba názor Ramzana Kadyrova, predstaviteľa najtvrdšieho protizápadného postoja, s ktorým sa šéf Kremľa, predpokladám, sotva stotožní. Po technickej stránke je nemožné si predstaviť nejakého západného agenta alebo opozičníka, ktorý takýto zločin spácha naproti Kremľu, v najprísnejšie stráženej zóne Ruska.

Podobný argument sa však vynára aj z druhej strany. Prečo páchatelia, ak im Nemcov prekážal pre svoje názory, s ním nezúčtovali v nejakom tmavom domovom vchode?
Mohli, samozrejme, a bolo by to pre nich menej riskantné. Predpokladám, že im zvýšené nebezpečenstvo odhalenia stálo za kremeľské kulisy ich demonštratívneho odkazu. A tým bolo, že žiadny opozičný politik, ktorého oni považujú za vlastizradcu, sa ani v centre Moskvy nemôže cítiť bezpečne.

Nad Kadyrovovými slovami ste mávli rukou. Nie je však pre podobné konšpiračné teórie súčasné obdobie vybičovaných vášní ideálnou živnou pôdou?
Pripúšťam, že v podmienkach silnej protizápadnej propagandy, šírenej v Rusku najmä televíziami, teória o západnom sprisahaní bude mať nemálo stúpencov. Je však veľa ľudí, ktorí niečomu takému neveria. V nedeľňajšom pochode v Moskve k miestu atentátu na Nemcova som ich videl desiatky tisíc. Mnohí niesli štátne vlajky, čím demonštrovali, že sa identifikujú s Ruskom a nechcú, aby ich označovali za zahraničných agentov. Títo ľudia neveria, že by vražda Nemcova mohla byť provokáciou Západu. Takým veciam môžu uveriť len tí, čo sedia doma pri televízore.

Naznačili ste, že v atentáte môžu mať prsty predstavitelia mocenských elít. Máte na mysli aj štátne štruktúry?
Nepredpokladám, že by za tým bolo najvyššie štátne vedenie. Naopak, ak sa pozrieme, ako sa teraz správa, tak vražda Nemcova ho evidentne zaskočila. Vidno to na tom, že úrady povolili spomienkový sprievod v centre Moskvy, hoci pôvodne plánovaný protestný pochod do blízkosti Kremľa odmietali pustiť a chceli ho vykázať na perifériu. Gesto spravil aj Putin, keď v sústrastnom telegrame Nemcovovej matke sa o jej synovi vyjadril pozitívne. Sú to signály, že Kremeľ chce zmäkčiť situáciu. Takže obe krajné verzie, že za týmto zločinom stojí opozícia so Západom či najvyššie vedenie Ruska, vylučujem.

Niektorí opoziční predstavitelia varovali, aby sa po smrti Nemcova nezopakovala situácia z tridsiatych rokov, keď komunistický vládca Josif Stalin využil vraždu populárneho politika Sergeja Kirova ako zámienku na rozpútanie teroru. Podľa vás sa toho netreba obávať?
Nevidím tu historickú analógiu. Stalin len pár hodín po vražde Kirova vydal svoje represívne nariadenia. Putinova reakcia je úplne iná. Historickú analógiu by som skôr hľadal vo Francúzsku v roku 1914, keď zavraždili známeho odporcu vojny, socialistického politika Jeana Jaurèsa. V atmosfére vojnových príprav a vybičovaného nacionalizmu si Jaurèsov vrah myslel, že koná ako vlastenec, ktorý krajinu zbaví zbabelého zradcu. V Rusku je dnes verejný život porovnateľne nakazený propagandou šíriacou nenávisť a ostrakizáciou opozície, ktorej predstaviteľov nazývajú v lepšom prípade zahraničnými agentmi a v horšom vlastizradcami.

Aj umiernenejší kritici Kremľa, ktorým ani nenapadne, že by Nemcova mohol dať odstrániť vládnuci režim, obviňujú Kremeľ práve zo zodpovednosti za to, že umožnil šírenie propagandy nenávisti. Čo si o tom myslíte vy?
Súhlasím s tým, že atmosféra nenávisti k opozícii, absolútnej netolerancie k cudzím názorom, za ktorú vláda nesie spoluzodpovednosť, zrejme inšpirovala vrahov. Aj keď stále nevieme, kto stlačil spúšť a kto si vraždu objednal, jedno je jasné: pri kremeľských múroch zabíjala nenávisť.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Politika #vražda #Kremeľ #Vladimir Putin #Boris Nemcov